Home Други Учените създават “гравитационен влекач” за защита от астероиди

Учените създават “гравитационен влекач” за защита от астероиди

294

0

Група британски учени  разработват проект за космически апарат ,който ще защитава Земята от сблъсък  с астероиди   .

10 тонен  “гравитационен влекач”ще може да прихваща какъв да е астероид , попаднал на орбита , и да бъде отклонено движението  много преди да се доближи до Земята, предаде „Сибирската  телеграфна агенция“.

Апарата ,който ще работи  чрез силата на тежестта , се разработва  от британската компания  EADS Astrium.

Въпреки,че идеята есе още се намира на ранен етап  на разработка, още не е създаден даже прототип  на устройството..

По данни на специалисти от  NASA, в настоящия момент  е космоса са регистрирани   1068потенциално опасни астероиди , всъщност астероидите в космоса са много повее .

Д-р Ралф Корди, който възглавява отдела  за изселване на компанията    EADS Astrium,разказал пред  BBC, че за първи път идеята за създаване на  “космически трактор ” влязла в главите на астронавти   от  NASA  Edward Lu and Stanley Lavoie няколко години на зад .

Учените от начало  не  повярвали във възможността   за реализация на подобна идея. Но след това преразгледал своето мнение. Корди провел  изследвания на инженерните особености на на апарата ,и достигнал до извода ,че проекта  може да бъде реализиран.

Предполага се , че  “гравитационен влекач ” ще може да прехваща  астероид  от разстояние   48 метра , въздействайки чрез силите на гравитацията ,след което  апарата ще пренасочени неговата орбита в  страни  от Земята . Прихващача ще работи със Слънчеви батерии .
В настоящия момент в компании EADS   се водят преговори  с Европейската  космическа  агенция за съвместна реализация на проекта  . Въпреки това, плановете могат да бъдат изпълнени само с участието на правителствата на няколко страни,тъй  както проекта ще бъде много скъп.

news.onru.ru