Home Други В Бразилия открили нова форма на „свинския грип“

В Бразилия открили нова форма на „свинския грип“

300

Бразилски  учени открили  нова  форма  на  грипа A/H1N1. Факта за мутация на вируса се удало да установи изследователски екип от  Института Адолф Лутц, по здравеопазване  в югоизточния щат на Сан-Пауло.

По думи на кординаторския отдел по контрол на заболяването в   щтата  на Сан-Пауло, това е крайно важно  откритие , позволяващо да се следи развитие на вируса , помагащо да се произведе ваксина и ожени нейната ефективност. Бразилските лекари съумели да установят мутацията  на вируса.

Новата форма на грипа получила името   A/Sao Paulo/H1N1. В същото време бразилските учени не могат да кажат дали новата форма се явява по заразна от сега съществуващия щам.

По информация на Министерството на Здравеопазването в Бразилия ,   са открити  74    заразени с  A/H1N1. Плана за борба с разпространението на болестта е съсредоточена в мерките на епидемиологичен контрол : в аерогари  и морски пристанища , както и по пограничните пунктове в съседство на  страната с държави от Латинска Америка.

По информация „АиФ“, недавно група японски  учени, анализирали щама на вируса от група A/H1N1,открили мутационни процеси в честа на белтъка на глобулина , от които вируса може да получи по голяма способност на по бързо разпространение сред хората ,както и активно поразяване на техните клетки  на организма.

А британски учени  изяснили, че за първи път вируса  A/H1N1 се предал от свинете на човек  до официалното откриване на заразата.. До това време пандемичния щам в течение на дълго време циркулирал сред свинете незабелязан..

Между другото  фармацевтичния  концерн Baxter смята да започне  доставката на ваксината през юли.

Министерствата  по здравеопазване на много страни вече са сключели договори с концерна  Baxterза доставки на медикамента.Европейската агенция по лекарствените средства (EMEA)вече дало разрешение  на   Baxter за създаване на прототип на  Celavapan.Това е биологичен продукт разрешен за производството на ваксината.

Както се съобщава , в края на миналата седмица Световната организация повдигнала още едно ниво на опасност до шеста степен  най високата.Това е първия случай за изминалите 40 години обявяване на  пандемия.

В света ,до 15 юни по данни на СЗО, са известни почти   36 хиляди случая на заболяването в   76 страних,като  163 човека са починали от заболяването.

Страните ,най силно пострадали от световната финансова и икономическа криза,са застрашени в по голяма степен да пострадат от пандемията на грипа. Това засяга и промишлените държави , но в първата редица влизат страните със развиваща се икономика.

Вируса на така наречения свински грип е много заразен  . Проблема се състои в това ,че симптомите на това заболяване са много слабо проявими. Често заразно болните даже не подозират, с какво сериозно заболяване са заразени и продължават да я разпространяват.