Home Други Вредят ли медицинските сериали?

Вредят ли медицинските сериали?

258

2

Хората обичат да гледат как телевизионните доктори правят чудеса с пациенти с мистериозни болести, но медицинските драми подхранват нереалистични очаквания у пациентите, предупреди АФП.

Зрителите, които наблюдават измислени доктори, поръчващи серии диагностични тестове и неортодоксални методи за лечение, могат да бъдат извинени за вярата си, че сериите изследвания и агресивни методи за интервенция са нормата, а не изключение. Но американските експерти предупреждават, че болниците не могат да осигурят лечение за всичко, както се случва в изключително популярни сериали като „Доктор Хаус“, с участието на британския актьор Хю Лоури.

Изследванията освен това показват, че агресивните методи на лечение могат да причинят повече вреда, отколкото полза, като не проработят или имат неочаквани странични ефекти. Медицински специалисти често осигуряват консултации на сценаристите.

„Често се шегувам със сценаристите, като им казвам „това няма да се случи или това няма да се случи'“, казва доктор Алън Хамилтън, който осигурява консултации за „Анатомията на Грей“. „Те се обръщат към мен и ми казват „да, но това е Холивуд, всичко може да се случи“!

Хамилтън обаче се опасява от впечатлението, което шоуто може да остави у зрителите. „Хората виждат това и в ума им се загнездва въпрос, „има ли хора като тези, които можем да намерим, има ли Хаус, който може да ме излекува?“

Сандра Бъфингтън, директор на програмата „Холивуд, здраве и общество“ на университета на Калифорния, смята, че медицинските сериали трябва да бъдат използвани, за да образоват обществото чрез точни медицински истории.

„Когато драмата е увлекателна, зрителите са някъде другаде… те са много по-открити за обучение“, казва тя, цитирана от БГНЕС. Тя обаче признава, че ефектът е също толкова мощен дори когато информацията е неточна или стара.

dariknews.bg