Home Други За нещата случващи се в България

За нещата случващи се в България

361

С това си изказване ще се опитам да дам едно мнение и виждане за нещата, които са се случвали и продължават да се случват в нашата мила Родина, както и това какви трябва да бъдем, за да променим нашето ежедневие и мислене.

Всъщност темата не е нова и не е изненада за никого, но пряко засяга всеки един от нас.

Преди няколко дни излезе изследване, според което България е най-корумпираната страна-членка в целия Европейски съюз и смятам, че това е вярно. Щеше да е истинска сензация, ако някой друг ни беше изпреварил в тази „престижна“ за нас класация.

Как се стигна до там, че именно ние в почти всички случаи сме „последна дупка на кавала“, имаме най-ниските доходи, оправдани престъпници, които се разхождат на свобода и след време отново вършат престъпления?

Обяснение си има за всичко и то се крие в начина на живот на българите за последните десетилетия. Както знаем демокрацията дойде в България през 1989 година на 10 ноември. Тогава от властта беше свален Тодор Живков и в нашата родина настана демокрация. Демокрация е силна дума, защото хората все още не бяха свикнали да живеят свободно и да използват своята така ценна свобода. От това естествено се възползваха групи бивши спортисти, борци, боксьори и все здрави момчета, които взеха почти цялата власт в държавата в своите ръце. Така те контролираха почти всичко, включително и народа. Последваха две десетолетия, които бяха изпълнени с много омраза, завист, поръчкови убийства през няколко месеца, бедни хора и добре облечени бизнесмени, които се чувстваха недосегаеми и дори продължават да се чувстват такива и днес. През този период най-пострадал беше народа, защото той беше излъган и трябваше да си плати много скъпо чрез измамите с така наречените „пирамиди“, които източиха последните останали спестявания на хиляди българи. Предполагам някои от вас са чели книгите на писателят Христо Калчев, който много ясно и точно описва в своята поредица, какви са били времената на прехода в България.

През 21 век имаше някои значителни събития, като присъединяването на България към НАТО, а по-късно и към ЕС. Масово хората се надяваха, че нещата ще се оправят и българите ще станат истински европейци. Това естествено не се случва с вълшебна пръчица и ние продължаваме да сме типични представители на Балканите.

Предполагам, че всички сме си задавали въпроса какво е мнението на останалия свят за нас. Според мен не никак добро, и когато държавата България се спомене, всеки се сеща за корупция и беден народ, който получава десетки пъти по-ниски заплати от например държавите в Западна Европа.

Тук вече ще си позволя да спра с фактите и да се обърна към всички млади хора в България и да им кажа, че те трябва да имат собствено мнение за случващите се събития в страната и по-малко да се доверяват на общото такова. Мисля че всеки е достатъчно компетентен и много добре разбира как някои неща у нас са манипулирани и корумпирани. Ние ще бъдем следващото поколение, което България ще има и много скоро всеки ще се реализира в дадена област, в своя живот. Иска ми се от все сърце да покажем на Европа, че „Бай Ганьо“ вече го няма, а на негово място са дошли едни млади българи, които са здравомислещи и искат да издърпат България от калта, в която е попаднала и затънала толкова много години.

Мисля че на всеки му е писнало да слуша и вижда с очите как престъпниците се осъждат на десетки години затвор в Сащ и Европа за най-малки прегрешения, а в нашата държава се издават оправдателни или условни присъди за доказана корупция, убийства на определени фигури, които изобщо не са случайни хора и знаят как да се измъкнат от затвора.

Миналата седмица бях на среща с една млада и перспективна юристка. С нея обсъдихме доста несправедливи неща и накрая я помолих да ми обещае, че ще работи за интересите на България и ще защитава народа, а не престъпниците. Както и очаквах тя не ме разочарова и ми го обеща. Ако има повече хора като нея съм убеден, че Европейският съюз за първи път ще ни изпрати доклад, в който няма да бъде описано как България трябва да направи реформа в своята съдебна система, а ще получим похвала в борбата с корупцията, нещо което ни се случва страшно рядко. Обикновенно ние получваме негативни отзиви, които ни карат да се срамуваме от това, че сме българи. Имал съм честта да посетя редици европейски страни и съм се старал винаги да бъде примерен и да обяснявам нещата на чужденците такива каквито са. Те много добре знаят каква е била България преди и каква е днес. Казвали са ми, че старото поколение не може да бъде променено, а бъдещето зависи от младите и това как те ще съумеят да живеят, и как искат тяхната държава да изглежда в следващите десетилетия.

Забелязал съм, че ние българите имаме много странно мислене на моменти, което ни кара да бъдем повече песимисти и да виждаме повече лошата страна на живота. Това естествено няма как да не се отрази на нашето поведение, защото всеки ден виждаме пълни абсурди в България. Доста често си задаваме следните въпроси „Има ли останали нормални хора тук?“,“Щом те могат да лъжат и мамят, значи ли и, че и аз мога да правя?“ и разбира се най-често задавания въпрос според мен „Какво правя аз още тук, защо не емигрирам?“.

Бих искал да кажа на всеки човек, че е крайно време да се абстрахира от нещата случващи се тук и да промени своето мислене. Вярно е, че наистина се случват повече лоши, отколкото добри неща и ниските доходи, дивашкия манталитет, високата необразованост сред определени групи хора ни карат да си мислим, че нещата няма да се оправят никога.

Ако погледнем реално на нещата ние нямаме никаква вина за случващото се, защото други управляват тази държава и нещата зависят изцяло от тях. Един ден това ще се промени и ние ще сме поколението, което ще решава как да живеем ние и бъдещите поколения след нас.

За мен най-важното за един човек е да надгражда постигнатото и в никакъв случай да не повтаря грешките на предишните. „Човек се учи от грешките си, но е престъпление ако продължава да ги повтаря“.

Аз смятам, че живеем в една прекрасна държава, която се намира на наистина на страхотно географско положение. Имаме си красиви планини, гори и дори море, на които се радват хора от цял свят. Щом те са пропътували хиляди километра, за да дойдат до тук, значи определено им харесва нашата природа.

Проблемът- остават хората в България, които са настроени скептично към всичко, което се случва и не виждат своето бъдеще. Според мен човек първо трябва да опознае своето минало и история. България е била велика държава преди векове и всички са ни уважавали и почитали заради това, което сме били преди. Щом сме били такива преди, значи можем и днес да бъдем такива.

Мисля че сега е точния момент да се променим като хора и да се опитаме да бъдем по-активни като показваме непрекъснато на управляващите, че народа е този който ги е избрал и те са длъжни да защитават интересите на обществото пред своите лични такива.

Искрено се надявам, че с това си изказване съм накарал поне някого да се замисли върху това, което казах досега, защото когато ние младите осъзнаем, че сме тези, които трябва да променят всички тези неволи, които се случват у нас, едва тогава можем да излезем от негативните класации, които оглавяваме всеки път.