Home Бизнес Зелени международни доставки: Как да намалите екологичния отпечатък на вашите пратки

Зелени международни доставки: Как да намалите екологичния отпечатък на вашите пратки

589
международни доставки

Екологичната устойчивост става все по-важна в различни сфери на живота и извършването на международни доставки не прави изключение. Делът на хората, които пазаруват онлайн се увеличава с всяка изминала година. Тази тенденция поставя още повече във фокуса на общественото внимание въпросът какво трябва да се направи, за да бъдат качествените международни доставки “зелени” и щадящи към природата. Актуални проучвания сочат, че около 80% от купувачите са склонни да направят онлайн поръчка от фирма, която е заявила своята екологична позиция и има визия за устойчиво разходване на ресурсите, както при разработването на продуктите, така и при техните международни доставки до различни страни по света.

Важна за екологичните международни доставки е опаковката

За препоръчване е използването на опаковки от хартия, които са лесни за рециклиране. От полза би било опаковките да пасват точно на продуктите, които се подготвят за международни доставки. Това от една страна ще направи пратките по-стабилни и устойчиви, а от друга – няма да се хабят излишни ресурси за по-големи опаковки, които не са уплътнени и използвани пълноценно. Според експерти, направата на опаковки “по мярка” може да спести до 50% от изчерпаемите ресурси за опаковъчни материали. От екологична гледна точка, препоръчително е също за укрепване на стоките вътре в опаковката да се използва хартия, както и да се използват биоразградими ленти за залепване.

Правилното планиране на международни доставки е решаващо за ефективното транспортиране на пратките

Въвеждането на оптимален график за обслужване на различните дестинации е ангажимент на доказаните куриерски фирми, за да могат да осигурят навременни международни доставки, но и да гарантират максимално натоварване на мощностите и да избегнат напразните пътувания. Сред съвременните тенденции е използването на електрически превозни средства и велосипеди за т.нар. “последни метри на доставката”. Подобен вариант могат да предложат наложени куриерски фирми, които разполагат с утвърдена мрежа от местни подизпълнители във всяка от дестинациите, които обслужват.

Свеждането до минимум на върнатите международни доставки също е полезно за екологията

Това ще спести, както ресурс за повторно обслужване на пратките, така и за произвеждането на нови продукти, с които да бъдат заменени върнатите от потребителите. Ако все пак се налага това да се случи, добре е опаковките да са проектирани така, че да може да бъдат използвани и за обратната пратка.

Екосъобразните международни доставки изразяват загриженост към бъдещето на планетата

От изложеното по-горе става ясно, че са необходими минимални усилия, за да се подобри ефективността при извършването на международни доставки и да се намали вредното въздействие върху природата. Подобни стъпки са от изключително значение в дългосрочен план, тъй като показват отношение към устойчивото разходване на ресурсите и опазването чистотата на околната среда.