Home Здраве Вегетарианството разрушава организма

Вегетарианството разрушава организма

535
вегетарианство

Що се отнася до вегетарианството (всички тези коментари са еднакво важи и диетичната храна) Бих искал да направя две важни изявления.

Първо, вегетарианство (отказ от консумация на животински протеини) е една илюзия, а човек във всеки случай ще продължи да яде животински протеин, и второ, вегетарианството не е толкова безвреден, колкото изглежда.

Искам да покажем, че вегетарианството е една илюзия.

Те не ядат месо, и, следователно, не получат с месото някой не заменими аминокиселини, които ги няма в растителните продукти.

Но как живеят те, като не получават тези аминокиселини?

Оказало се, че във вегетарианците постепенно се развиват приспособления към вегетарианска храна, в червата им се заселват бактерии сапрофити, които преработват постъпващата храна в организма в резултат на който отделят в организма същите незаменими животински аминокиселини. Т.е.ако хищника месояд зависи от постъпване на месо, то вегетарианеца зависти от състоянието на собствената си микро флора в червата.

Какъв минус има в това?

Първият явен минус на вегетарианците от това е, че чревната микро флора загива от разни продукти и препарати: от чесан, лук, антибиотици, сулфамиди и други лекарствени препарати.

Поради което вегетарианците трябва да се откажат от употребата на тези продукти и лекарства. Освен това, още в средата на ХХ век наши физиолози (И.П. Разенков, 1948 г.) открили факта, че човек сам се подяжда.

Оказало се, че в стомаха и червата се преработва не само храната постъпваща от вън, но и протеините постъпващи отделени от хранителния тракат от вътрешната част на организма. Учените са направили изчисления от дневната употреба на протеини за ден и установили, че съотношението между яденето и ендогенните -вътрешни протеини е еднакво – 1:1 (Г.К. Шлыгин, 1997 г.). Това означава, че хората, които ядат до 100 грама протеин на ден, 100грама ще произведе и самия организъм. Общо, получени 200 грама протеин на ден.

Т.е. ако вегетарианеца вече не консумира животински протеин, то все все едно той получава, „парче месо“ под формата на 100 грама от собствените си ендогенни животински протеини.

Това е предвидено от природата само за такива случаи. Т.е. Майката -природа се е застраховала от неразумното си дете- и не позволява рязко недостиг на незаменимите аминокиселини. Ако човек престане да яде месо, той все едно продължава да подяжда сам своето месо. Така че виждаме вегетарианството, като една илюзия.

И вегетарианци и месоядни животни ядат животински протеин. Месоядните ги вземат с храна, вегетарианска – от бактерии, сапрофитите които живеят в собствените си черва, и от самите себе си. Сега бих искал да кажа няколко думи за опасностите от вегетарианството. Работата е в това, че е опасно не вегетарианството само по себе си, а именно рязкото снижаване на калорийния хранителен баланс за дълго време. Разбира се снижение на калоричната храна за пълните хора – е много добре.

За хора, боледуващи от инсулинозависим захарен диабет (диабет II типа) – е просто спасение от болестта му. Но всичко си има своя предел. Ако вие достатъчно сте отслабнали и имате нормално за вашата височина килограми, то трябва да преминете на нормално хранене препоръчително 2000-2500 ккал и отказване от вегетарианска храна. В противен случай последствията могат да бъдат трагични. И още веднъж да подчертая, че това е не само вегетарианска диета, но всички други ниско калорична диета, дори ако тя включва месо (Монтеньяка, Протасова и т.п.).

Какъв е рискът от нискокалорични диети?

Фактът, че е вегетарианец морфологично (т.е., структурно)не е различен от обикновения човек.

Следователно, той губи основните обменни данни (поддържане на телесната температура на тялото, движение на кръвта в кръвоносните съдове, работа на дихателните мускули, работа на сърцето, перисталтика на червата и т.п.) примерно тези 1400-1600 ккал, необходими на обикновения човек. Но обикновения на ден 2500 ккал, а вегетарианеца само 1000 ккал, как може да се живее така с години? От къде биха се добавили тези не достигащи 400-600 ккал на ден, така необходими на вегетарианеца ?Може би тук ще се сблъскаме със нарушение на закона за запазване на енергията ? Разбира се не. Работата е там, че в организма на човека има източник на енергия, който позволява използването на постъпилата един път енергия многократно. Този източник на енергия са мускулите, които при своята работа отделят млечна киселина. Нека да разгледаме този въпрос. И така да предположим, че вегетарианеца изяжда не ден 1000 ккал. От тях 800 ккал са въглехидрати. въглехидратите попаднали в организма на човека. Глюкозата се складира в черния дроб и скелетната мускулатура като гликоген в съотношение 1:3..

И така, постъпила в кръвта 800 ккал глюкоза, в черния дроб 267 ккал глюкоза, в в скелетните мускули 533 ккал глюкоза. Ако гликогена в черния дроб за сметка на всичко е ясно – тя се освобождава в кръвта и разходват при необходимост, тогава за разходите на мускулите- гликогена – е много интересен и важен въпрос. Работата е там, че скелетните мускули използват своя гликоген в без кислородна среда не напълно, а само 5% от енергийните резерви! Останалите 95% се намират във кръвта под формата на млечна киселина (лактата).

Тази млечна киселина влязла в черния дроб се превръща в глюкоза. и може да се използва повторно. Така, в човешкия организъм 95% от енергията се съхранява в мускулите могже да бъде използвана повторно. За вегетарианец, която е 533 калории в мускулите на гликоген, предлагането на млечна киселина, която отново може да използвате тази сума за 506 ккал на ден.И така, ние виждаме, че при храна 1000 ккал и активно движение, освобождаваме енергия от мускулите вид на млечна киселина, на вегетарианеца постъпва във кръвта сума 1000 506 = 1506 ккал на ден. Ако провежда тренировки 2-3 пъти на ден и повече.

Външно всичко изглежда прекрасно, но къде е тук опасността ?

Сега ще разберем и това.

Да се върнем кум обикновения човек, хранещ се с 2500 ккал на ден. Неговият запас от млечна киселина съставлява 1020 ккал на ден. Ако тези 1020 ккал така биха постъпвали в кръвта и отново се връщат в скелетните мускули, то такъв човек неизбежно би напълнял, тъй като в неговата кръв постъпва на ден 2500 1020 = 3520 ккал енергия. Но това не се случва.

Къде отива млечната киселина в организма на нормалния човек?

Къде обикновения човек губи своя резерв?

Оказало се, че в организма на нормалния човек (не вегетарианец), почти цялата енергия от млечна киселина се отделя в мозъка!

Ето за какво пишат американските изследователи Hochachka и Dzh. Somero в книгата „Биохимична адаптация“ (1988 г.): „…ако концентрацията на лактат в кръвта се увеличава, то може да бъде използван в скелетните мускули, бял дроб, сърцето и мозъчна тъкан като източник на въглерод и енергия, често в предпочитание на глюкоза. „В черния дроб и бъбреците на лактат се използва главно в процеса на глюконеогенеза и в повечето от останалите тъкани и органи, включително мозъка, сърцето и белите дробове лактат служи като отличен субстрат на оксидативния метаболизъм и често се използват дори преди глюкоза, което допринася за бързото възстановяване на метаболитна хомеостаза.

Защо млечна киселина (лактат) е изгодно да се доставят тъканите вместо глюкоза?

Прочетете отговорите от същите тези автори: „Експерименти показват, че процентът на усвояване и окисляване на млечна киселина е 2/10 пъти по-висока в сравнение с глюкоза. В същия документ американски биохимици, въз основа на резултатите от опитите за адаптиране заключават, че мозъка на обикновения човек изразходва 90% от енергията, съдържаща се в кръвната глюкоза и лактат. И така, у нормалния човек (не вегетарианец), когато млечната киселина попадне в кръвта,то тя почти е 90% се използва от главния мозък като източник на храна-енергия.

При вегетарианците не съществува такава възможност за използване на млечната киселина При вегетарианците всичката млечна киселина след преработка от черния дроб в глюкоза се връща в скелетните мускули Мозъка представа да получава необходимата енергия. Кислорода, който в обикновения човек, се окислява млечната киселина в главния мозък, става ненужно.

От което произлизат два важни извода, които много лесно може да бъдат проверени при вегетарианци. Дихателния ритъм при дишането на вегетарианците се забавя и достига 4-5 двигателните движения в минута. След време дишането при вегетарианците се преустройва, поради необходимостта от нужна -млечна киселина за мозъка.

Подробности за това, до какво може да се доведе, може да прочетете в книгата М.Я. Жолондза „Вегетарианство: загадки и уроци, полза и вреда „. И така забавяне на дишането – е първия и важен признак, че е време да се върнете към нормално хранене, че е време малокалорйната диета е време да завърши, че мозъка вече представа да получава необходимата му енергия, и че е започнал да се затруднява при своята нормална дейност !

По повод нормалното дишане количеството вдишване за минута трябва да бъде 16-17.Ако човек седи на нискокалорична диета, то при спадане на чистотата на дишане показва, че мозъка се нуждае от необходимата му енергия. Второ важно следствие : туй като източника на енергия се намира в мускулите, то вегетарианците са заставени да се движат много, тъй като единствено така могат да попълват необходимата енергия за организма във въд на млечна киселина. Вегетарианците са заплашени и от втора опасност-получаване на хормонален срив. Съгласно изследвания на американски учени (Е. Влиет, 2001 г.) строга вегетарианска храна нарушава баланса на хормона на щитовидната жлеза Т3 и Т4.

Изследванията били проведени в различни страни, но всички показали,че хора отказа ли се от животински получават нарушение на ендокринната система при превеждане от Т4 в Т3 в щитовидната жлеза, а при жената се нарушава нарушения на менструалния цикъл и показаха признаци на хипотиреоидизъм (нарушение на щитовидната жлеза), и по този начин се забавя обмяната на веществата, мудност, сухота на кожата, оток, запек, намалена сърдечна честота, лоша поносимост на студено (не mogusogretsya „), др.

Всички тези признаци и нарушения, изчезват при включване в храната на животински протеини. Така че аз искам да предупреждават запалените вегетарианци – ако искате да се храните предимно с вегетарианска диета, не забравяйте да включите в диетата и млечни продукти, мляко, яйца. Това ще е напълно достатъчно, за да отговори на нуждите на организма от животински протеини и в този случай вегетарианството (или по-скоро, той ще бъде наречен laktovegetarianstvo), няма да навреди.

Помислете за това, идеално за бебешка храна – майчиното мляко – то съдържа животински протеин, не зеленчуци. В заключение на тази дискусия на вегетарианството, искам да се докоснат на един въпрос – въпросът за използването на соеви продукти. Сега соя се добавя към много месни ястия, пълнеж, колбаси. Соя се добавя към плънката, дори ако неговият дял е 30% от масата на мляно месо не се променя нито цвета, нито вкуса си, но прави разходи за пълнеж-евтино с 30%. Много загрижени съпруги, предлагат на своите съпрузи и деца кюфтета, направени от соя, вярвайки, че по този начин те е грижат за здравето на техните семейства.

Имат грешка. Соята е не здравословна. Соята има е много лош ефект върху щитовидната жлеза (тя забавя работата и )това са знаели още древните китайци.

Те забелязали, че употребата на соя води до бавно мислене, губейки сили, забавен пулс, суха кожа, запек, и др. Древните китайци са постъпвали много разумно – те са забранили употребата им. В древен Китай, соя се използва само в земеделието, те я хвърляли на земята, за да компенсирате азот в почвата. Известно е, че съдържа соеви изофлавони – химикали, които блокират прехвърлянето на хормоните на щитовидната жлеза от една форма в друга. С други думи, соята спира ензимните реакции в щитовидната жлеза, и забавя нейната работа.

Днес ние знаем, че консумацията на големи количества соя в Япония и някои други азиатски страни е причина номер едно за висока заболеваемост от гуша и хипотиреоидизъм в тези страни.Дори в 1950-те от Американската комисия по храните и лекарствата издава серия от статии в списания, че детската соята, съдържащи се в бебешка храна, води до нарушения на щитовидната жлеза при децата. След това добавяне на соево мляко се спря.Едно проучване в Обединеното кралство сред жени в менопауза показват, че дневна доза от 60 грама на соя (1-1,5 чаша соево мляко) през месеца е довело до нарушаване на менструалния цикъл все още е в продължение на три месеца след прекратяване на соя.

От Забавянето на щитовидната жлеза, води до изграждане на телесна маса, приемането на голям брой соеви продукти – е важна и често се пренебрегват обвиняема за неуспешните опити да се отслабне. Това е особено вярно за САЩ и някои европейски страни, където соята се използват широко в храненето. В допълнение, соята съдържат големи количества фитати – на химическо съединение, което пречи на усвояването на важни минерали – калций, магнезий, желязо и цинк – от храна. Ето защо, хората, които са на соеви храни, поради недостиг на минерали са принудени да се вземат специални добавки, минерали.Поради гореизложените причини, аз ви съветваме да се избягват храни, произведени от соя.