Home Здраве Произход и история на СПА терапията

Произход и история на СПА терапията

274
спа терапия

Днес концепцията за СПА се е усъвършенствала толкова дълбоко, че не би било погрешно да се каже, че се е превърнала в единствена по рода си „вселена“, която е огромна и продължава да се разширява, докато в миналото се е възприемала като ограничена, като обикновена терапия с вана.

Днес СПА центровете са ценни пространства, които разглеждат всички аспекти на грижата за себе си – от уелнес до осъзнатост, от храненето до физическите упражнения, като се съобразяват с уникалността на нашето Аз. Tова има дълбоки корени, водещи началото си от най-старите лечебни практики в света.

Kак се роди концепцията за СПА, какво обхваща тя днес и какви ползи обещава?

Произход на СПА

По отношение на етимологията, произходът на SPA се основава на две теории:

Според едната теория SPA е съкращение на латинската фраза „Salus Per Aquam“, която означава „здраве от водата“ и датира още от Древна Гърция.

Всъщност, първите писмени сведения за къпането като лечебно средство, а не като обикновена хигиенна грижа, са на Хипократ, известен още като бащата на медицината. Благодарение на Хипократ, който твърди, че всички болести са резултат от дисбаланс в телесните течности и твърди, че „пътят към здравето е да се прави ароматна вана и ароматен масаж всеки ден“, здравословните подходи на СПА се разпространяват от гръцките благородници към цивилното население, а след това и към други страни.

Според другата теория основите на СПА са положени от търговеца на желязо Колин Льо Луп, който през 1326 г. в белгийското курортно градче Лютич накиснал наранената си ръка в изворна вода, богата на желязна сол, и създал лечебно място за почивка, наречено „Espa“, което означавало фонтан. А през 1571 г. в Англия е създадено друго място за почивка, наречено „Spaw“, като през 1596 г. името на това място е променено на „The English Spaw“. В началото на 1600 г. думата Spa вече е широко разпространена фраза.

В древността се е смятало, че водата е духовен източник и се е използвала при ритуали за физическо и духовно пречистване. Баните „Миква“, използвани от еврейските жени за пречистване, и медитативните методи на кабалистичната традиция също са приемали в центъра си водата.

В културата на измиване на мюсюлманите също се е използвала вода. Южноафриканските лечители са използвали бани с цветя за постигане на духовно пречистване. В древната келтска култура е имало храм с изворна вода на име Сулис в района на Бат в Англия.

Индианците в Америка са имали парни бани, за да пречистват телата си от токсините, което всъщност е в основата на днешните модерни сауни. В културата на инките наличието на течаща вода в храмовете се е възприемало като церемония. Японците, китайците, гърците и римляните са прилагали ритуали за физическо и духовно пречистване в баните, които са изграждали като следвоенни терапевтични центрове. Около 500 г. пр.н.е. културата на баните започва да се превръща в част от човешкия живот и римските бани придобиват широка известност.

Културата на къпане през римската епоха

Смята се, че културата на баните на римляните е първият спа опит в историята и е разделена на 6 основни раздела. Почистването се извършвало в тези секции по последователен начин. След като се събличали в Аподитериума, мъжете били намазвани с масло в Палестрата от роби преди упражнението, а след това им се правел пилинг. Докато Тепидариумът е топлата преходна секция, Калдариумът е секцията, в която тялото се загрява с гореща пара от системата за подово отопление. Laconicum е секцията, която бихме могли да наречем съвременна сауна, а Frigidarium е секцията с басейн, за да се спре потенето на тялото и да се стегнат порите.

През епохата на Ренесанса ритуалите в банята възвръщат своята популярност и през 1700 г. римските бани почти се превръщат в центрове за провеждане на социални дейности. През XIX в. европейските лекари започват да предписват използването на изворна вода за медицински цели в зависимост от съдържанието на минерали в нея. Докато приложенията на хидротерапията се увеличават през XIX в., привърженикът на тази тенденция, баварският пастор Себастиан Кнайп, започва да използва водата в различни приложения и доказва, че водата помага за успокояване на нервите, намаляване на температурата, засилване на кръвообращението и като цяло е полезна за лимфните възли. По това време популярната в Европа концепция „спа за здраве“ започва да се превръща в концепция, която включва релаксация и лечение..

Какво означава SPA днес?

В научната дефиниция, изготвена от ISPA (Международната асоциация на СПА центровете), СПА центровете са описани като места, посветени на укрепването на здравето чрез професионални услуги, които спомагат за обновяването на ума, тялото и духа като цяло.

Пътешествието на СПА вселената, започнало с лечебната сила на водата, се е разнообразило и прославило с древни процедури като индийската аюрведа, китайската медицина, индонезийската джаму, тайландския билков масаж, американската/индийската, аборигенската и ислямската медицина.

С течение на времето тя се е разширила, за да включи съвременни технологични подходи наред с тези традиционни терапии. Концепцията на СПА центъра, която включва холистични процедури, включително хидротерапии, процедури за лице и тяло, широка гама от масажи и енергийни ритуали, хранене, медитативни и физически упражнения, вече се разглежда почти като синоним на термина Wellness (т.е. поддържане на цялостното ни здраве на оптимално ниво и баланс).

Какви са ползите от СПА?

Релаксира

От момента, в който влезете в СПА центъра, ви посреща нежна атмосфера, която успокоява сетивата ви. Всяка услуга, предлагана там, е предназначена преди всичко за вашата релаксация.

Успокоява ума

В допълнение към физическата релаксация, СПА процедурите могат да ви помогнат да се освободите от стреса и да успокоите ума си, като ви поканят да усетите настоящия момент и да се доближите до вътрешното си Аз.

Подобрява съня

От хидротерапия до масажи, от медитативни упражнения до здравословно хранене, Спа предлага широка гама от избор за възстановяване на баланса на съня ви.

Подобрява настроението

Спа процедурите могат да ви настроят положително! Например едно проучване открива, че масажните терапии намаляват отделянето на хормони на стреса и дори могат да стимулират хормоните на щастието, включително серотонина.

Разкрасява кожата

Независимо дали става въпрос за признаците на стареене или за досадния целулит, в СПА центровете можете да се отдадете на безброй процедури за лице и тяло, които да отговорят на всяка ваша нужда от грижа.

Допринася за вашето здраве

СПА процедурите обикновено помагат за стабилизиране на кръвното налягане, облекчаване на мускулното напрежение и успокояване на нервната система. Това в резултат може да ви помогне да се преборите със силното главоболие, болките в гърба, сковаността на врата и дори риска от сърдечни заболявания поради високо кръвно налягане.

Подкрепя жизнеността

В днешно време в почти всеки СПА център вероятно ще откриете множество традиционни и технологични процедури и фитнес дейности, които да ви помогнат да се отървете от упоритите излишни мазнини или да поддържате нивото си на физическа форма, в зависимост от вашите нужди.

Ако вече сте готови да се гмурнете във вселената на релаксацията, разгледайте офертите за СПА процедури от Макароон и си подарете една кратка почивка, през която да презаредите енергията на ума и тялото.