Home Здраве 5 полезни и практични съвета за справяне с депресията

5 полезни и практични съвета за справяне с депресията

Състоянието на депресия може значително да влоши качеството на живот, а това изисква навременни мерки и добър психолог

564
депресия

С добър психолог като Златко Гълъбов, преодоляването на депресията е въпрос на индивидуален подход и прилагане на подходяща терапия. Състоянието създава множество ежедневни изпитания и значително влошава качеството на живот на засегнатите от него.

Полезни в случая могат да бъдат и някои професионални препоръки, за да поддържате мотивацията си и в дните, когато не сте на сеанс.

Създайте си подходяща нагласа и работете върху себе си, като сътрудничите на психолога и вървите уверено към справянето с проблемите на ментално ниво.

Промяната ще дойде с времето

Не е необходимо да бъдете прекалено строги и крайни – просто си позволете да се движите с плавни стъпки към целта. Да се върнете към предишната си форма е ясно намерение, но няма как да се почувствате веднага по същия начин.

Промяната не идва за една нощ, затова не се осъждайте и критикувайте, ако някъде сбъркате по пътя си.

Реални постижения

Впускането в големи предизвикателства, дълги списъци със задачи и високи цели може да ви хвърли в още по-дълбока депресия. Не се обричайте на провал от самото начало.

Положителните изменения ще настъпят постепенно и трябва да си поставяте реални очаквания. Тук постоянството е много по-важно, отколкото представите, че сте способни на много повече от това в настоящия момент, които ще ви донесат само разочарования.

„Не“ на изолацията

Всеки има мигове, в които желае да остане насаме със себе си. Те са напълно естествени и ни помагат да възстановим енергията си, да се погрижим за душевния си мир, да обмислим плановете си.

Тоталното изолиране от социалния кръг обаче не е желателно. Ако сте депресирани, потърсете хората около себе си, тези, на които имате доверие, с които може да споделите, не толкова проблемите си, колкото да изживеете пълноценни и приятни емоции.

Физическа активност

Дори и кратката разходка сред природата е неповторим лек за тялото. Ако изберете да стоите у дома на дивана, няма да постигнете голям напредък.

Когато трябва да се отдадете на почивка, направете го, но редувайте тези епизоди с излизане навън. Включете поне минимална физическа активност, от която ще усетите значително подобрение на всички нива.

Открийте хоби или вдъхновение

Човешката природа е така устроена, че всяко ново хоби, занимание или вдъхновение е способно да ни върне интереса и желанието за живот.

Може би някога сте мечтали да научите как да изработвате картички, да говорите на японски, да решавате логически задачи… Със сигурност ще откриете онова, което да разпали отново страстта ви, да фокусира вниманието ви, а и да ви донесе добавена полезна стойност в обичайния ви делник.