Home Здраве Етерично масло от тамян – природен продукт с лечебни свойства

Етерично масло от тамян – природен продукт с лечебни свойства

135
тамян

С какво свързвате аромата на тамян? При всеки човек от християнското вероизповедание силната упойваща миризма на тамяна извиква асоциации с църковните ритуали на големите християнски празници.

И не само за християните е така. За ритуални цели го използват мюсюлманите, египтяните, индийците и китайците. Логиката  подсказва, че тамянът е една от първите стоки, с които човекът е търгувал.

Той е ароматната смола със свещен характер, защото служи и за духовно пречистване. Наричат го Божествени сълзи и Ароматът на Слънцето. Благовонията на тамяна са обвързани с религиите от хилядолетия. Още в античните времена са смятали, че упойващият му аромат има пречистваща сила.

Самата тамянова смола е със строго специфични качества – при загряване се размеква, а ароматът, който се отделя, е остър, но изненадващо приятен. В древен Египет тамянът е бил част от балсамиращите смоли.

Същност и видове тамян

Тамянът по същество е дървесен сок, който се отделя като смола от особено красиво дърво с латинското наименование Boswelia . Дръвчето Босвелия е ниско,  короната му е гъста, а очарователните му цветове са обагрени в бледорозово. То е рядък вид, може да се срещне в Сомалия и Етиопия, на Арабския полуостров, в Индия и Иран. Когато дървото Босвелия плаче, отделяйки  смола, се получава материал с високо качество, наречен в Индия Сакра (Индийски тамян). От Сомалия и Йемен се получава смола Картерии, в Сомалия и Етиопия – смола Папирифера и Фререана. Това са четирите основни вида качествена смола.

От Босвелията се добива бял и жълт тамян.

Бял тамян  – за бял тамян смолата се събира веднага. Той има силни противовъзпалителни свойства. Това му качество е известно още от древността и тамянът се е прилагал при шипове, плексити, бъбречни оплаквания, бронхит.

Сега се използва и в борбата срещу рака, тъй като новите открития показаха, че тамянът унищожава раковите клетки.

Жълт тамян – жълтият тамян се получава, когато смолата се остави да се втвърди на дървото. Получените зрънца са  с цвят на жълт кехлибар и остър специфичен  мирис. Този вид тамян се използва за религиозни церемонии. Вярвало се е, че ароматът свързва хората с небесното царство.

Получаване на етерично масло от тамян

Етеричното масло от тамян е чист концентриран растителен екстракт,  който се получава от суровината  чрез парна дестилация. Дестилацията е основен начин за добиване на етерични масла. Парната дестилация представлява извличане на екстракта като изходната суровина влиза в контакт с водна пара.

Етеричните масла се предпочитат пред синтетичните продукти заради това ,че  природа та им е близка до организма на човека. Те лесно се вписват в биохимичните процеси, които текат в организма, и оказват благотворно въздействие при продължителна употреба.

Приложение на етеричното масло от тамян

За здравето – като профилактика на редица заболявания на бъбреците, костната система – при различни видове артрити, при простудни заболявания. Това масло е естествен антидепресант и затова се употребява активно при проблеми със съня, страхови неврози и депресия.

В козметиката – използва се при производството на сапуни, дезодоранти и парфюми, основно в мъжките аромати, тъй като тамяновият аромат е силен.

В ароматерапията етеричното масло от тамян заема централно място, защото създава чувство на благоденствие и покой. Успокоява сетивата и отпуска тялото.

За религиозни нужди – всички религии използват тамяна и го ценят заради качеството му  при горенето ароматният дим да се издига нагоре под формата на спирала, което създава вдъхновяващо чувство за връзка с божественото. Маслото от тамян е миро, използвано също в ритуалите.