Home Здраве Хранителните добавки, подходящи за жени, които редовно спортуват

Хранителните добавки, подходящи за жени, които редовно спортуват

707
хранителни добавки

Много дами поддържат добрата си форма с тренировки във фитнеса, което е чудесно. Но знаете ли, че всъщност резултатите биха могли да са много по-добри, ако се приемат правилните хранителни добавки?

Те помагат да се постигнат по-бързо поставените цели и не крият рискове за здравето, и могат да бъдат закупени от всеки магазин за хранителни добавки. Да видим за кои по-точно става въпрос.

Протеинов шейк

Ако системно се занимавате с фитнес, в този случай пиенето на протеинов шейк ще ви помогне да подхраните мускулите, тоест да осигурите строителния материал за тяхното обновяване. Приемайте го преди и след тренировка. В същото време трябва да внимавате избрания продукт да не съдържа следните съставки:

  • Аспартам – синтетичен подсладител, който, изложен на температури над 35 градуса, става токсичен.
  • Малтодекстрин – бърз въглехидрат, който увеличава гликемичния индекс на цялата протеинова смес и затова, дамите, които искат да изгорят мазнините следва да го избягват. Подходящ е само за тези, които искат да увеличат теглото си.

Протеините могат да бъдат под формата изолати, концентрати и хидролизати. Съществува ли разлика между тях?

BCAA

BCAA е комплекс от три незаменими аминокиселини, които не се синтезират в човешкото тяло. Тяхната роля при изграждането и възстановяването на мускулните влакна е огромна. Почти половината мускулна тъкан е изградена от BCAA и при тренировките 25% от енергията се поема именно от тези аминокиселини. Приемат се преди, по време и след спортните занимания.

Също така, BCAA изтласква секрецията на хормона кортизол, като осигурява възможност да по-дълги тренировки.

Когато избирате BCAA, обаче, трябва много внимателно да прочетете състава. В него не бива да се съдържат вещества от сорта на аспартам, тръстиков сироп, лактоза, захароза, малтодектрин и други въглехидрати и захари.

L – карнитин

Това е сред най-добрите аминокиселини, която се намира в човешкото тяло и има способността по естествен начин да изгаря мазнините. Действието на L-карнитина е различно от това, на изкуствените мазнини, които нарушават метаболизма и могат да предизвикат редица хормонални смущения.

L-карнитинът премахва мастните киселини от мастните депа и ги транспортира чрез кръвта до метохондриите на работещите мускулни клетки, където те биват изгорени, генерирайки енергия. Това е естествен процес, без хормонална намеса. Дозировката е 5 г., а приемът – 20 мин. преди тренировка.  След приема на L-карнитин, трябва обаче наистина да тренирате, тъй като освободените мазнини следва да се изхвърлят някъде и този процес протича в работещите мускулни влакна. Ако не започнете тренировка, тогава те ще са принудени да си потърсят ново място, а идеалното такова са стените на кръвоносните ви съдове. Така че, ако сте приели L-карнитин, тренирайте или поне се движете активно.

Глутамин

Глутаминът също попада в списъка на безопасните и много полезни хранителни добавки за трениращи жени. Той е уникална аминокиселина, която ободрява и изпълва със сила и енергия.

Също така повишава имунитета, а това, от своя страна, влияе благотворно не само върху общото състояние на тялото, но и върху спортните ви резултати. Използвайте глутамин и ако усещате, че сте напът да се разболеете.

Обичайната доза  е 1 ч.л. сутрин (с чай) и 1 ч.ч. вечерта. Ако сте болни, удвоете дозата – по 2 ч.л. сутрин и вечер.

В списъка с препоръчителни и безопасни хранителни добавки влизат също и витаминно-минерални комплекси и омега-3 мастни киселини. Витамините ще засилят имунитета ви в периода на интензивна физическа активност, за постигане на бързи положителни резултати, а омега-3 мастните киселини пък са неразделна част от доброто здраве и дълголетие.