Home Здраве Искате да сте слаби? Стойте на студено.

Искате да сте слаби? Стойте на студено.

612
Предимствата на живота на студено

Потапянето на краката в студена вода и треперенето от студ улеснява отслабването, откриха американски и шведски учени в три изследвания върху т.н. кафява мазнина, съобщи в. „Дейли мейл“, като цитира публикации в престижното медицинско списание „Ню Ингланд джърнъл ъв медисин“.

На медиците е известно, че освен подкожната бяла мазнина в човешкото тяло има и кафява мазнина. Задачата ѝ е да създава топлина, като засилва обмяната на веществата и помага да се топят „лошите“ бели тлъстини.

Отдавна се знае, че кафявата мазнина в областта на раменните лопатки у бебетата им помага да поддържат телесната си температура след раждането. Сега се оказва, че тази полезна мазнина се запазва и в тялото на някои възрастни и тези, които я имат в повече, остават слаби и стройни.

В изследване, публикувано в сп. „Нейчър“, проф. Брус Спийгълман от раковия институт „Дейна-Фарбър“ в Бостън доказа, че когато се стимулира производството на кафява мазнина в мишки, гризачите не пълнеят и не се разболяват от диабет тип 2, въпреки че ядат калорична храна.

Д-р Арън Сайприс от диабетния център „Джослин“ в Бостън казва, че само 90 гр максимално стимулирана кафява мазнина помагат на човек да изгаря допълнителни 400-500 калории дневно.

Учените виждат в стимулирането на запасите от кафява мазнина нов подход към борбата с наднорменото тегло. Д-р Сайприс обяснява, че близо половината от всички хора имат запаси от кафява мазнина в шията си, като жените имат повече от мъжете. Тя се активизира и започва естествено да изгаря тлъстините, но само когато хората треперят от студ.

За да докаже това, Свен Енербак от Университета на Гьотеборг в Швеция и други изследователи в Холандия държат съответно петима и 24-ма доброволци в студена стая и след това ги изследват с позитронно-емисионен томограф, който показва активизиране на запасите им от кафява мазнина при всяко охлаждане на тялото.

При затопляне на тялото се вижда, че кафявата мазнина не е активна. Учените предполагат, че инжектирането на 50-100 грама клетки от кафява мазнина в тялото на човек може да му помага по-бързо да изгаря „лошите“ мазнини, като засилва метаболизма му.

Много по-лесно обаче е да се изключи парното през зимата и така да се стимулира кафявата мазнина. Със сходен ефект са и продължителните разходки на открито в студа.

В допълнение, за да наблегнем още на предимствата на студеното, ще ви споделим, че хладното време способства за развитието на вниманието, паметта и интелекта като цяло, според британският „Дейли Мейл“.

До този извод са стигнали австралийски психолози от университета в Нов Южен Уелс. Той се базира на изследване, проведено в един от най-големите търговски центрове в Сидни.

Според резултатите от него интелектуалният труд, в частност – запаметяването на разнообразни факти, в хладно или в дъждовно време е с по-висок коефициент на полезно действие отколкото в топлите и слънчеви дни. „Може и да звучи невероятно, но мозъкът и мнемоническите му функции работят по-добре и по-ефективно, когато вали“, твърди ръководителят на изследователския екип проф. Джо Форгас. Според него горещото време „отслабва“ мозъчната дейност, докато хладното – наобратно, помага на мозъка да се концентрира, което от своя страна способства за развитието на интелекта.