Home Здраве Какво ядем?

Какво ядем?

477
Полезни и вредни храни

Поводът за да напиша тази статия е вчерашното предаване по „Первый канал“ на Руската телевизия.  Прехвърляйки каналите случайно попаднах на тази тема и реших да я проследя докрай.

Искам да кажа, че ние като потребители не сме застраховани от храните, които употребяваме.

Не случайно в последните години все повече хората започват да се разболяват, като една от причините е (не)здравословното хранене.

И така с падане на желязната завеса освен хубави неща,  започнаха да навлизат и технологии, които в тоталитарните държави почти бяха непознати. Може би с малки изключения харната ни беше по натурална. Във всяка страна имаше утвърден държавен стандарт, който се съблюдаваше.

Но с промените в политическия живот, се промениха стандартите. До преди години традиционната храна постепенно започна да се променя, като в нея все повече и повече започнаха да се влагат материали непознати до тогава.

Нещата стигнаха до там, че вече е почти невъзможно да бъде проследено, какви продукти и съставки влизат в консумираните от нас храни. Искам да обърна вашето внимание, когато решите да си закупите дадена стока, да внимавате много добре, какво купувате. Не се подлъгвайте от красивите опаковки, и евтини стоки, защото рано или късно, те ще ви излязат солени.

Повреждайки вашето здраве, вие ще загубите много повече, от колкото сте спечелили.

Лошото е, че компаниите, занимаващи се с храни от ден на ден стават по нагли и изобретателни, с цел бързо забогатяване, като не влагат натурални продукти,  а само техни химически заместители. Като по този начин забогатяват за сметка на нашето здраве. Самите органи, които контролират, тези храни са в неведение, по една или друга причина. Едната е обективна, а другата субективна.

Като най прост пример искам да ви кажа за етикетите.

Къде са тези органи и организации? Защо позвляват етикетите да са така калпаво направени?

От незнание или търговски трикове. Влезте в кой да е магазин и вижте етикетите да стоките. Най-важните неша са написани с нанотехнология, която само тя може да прочете какво е съдържанието на дадената стока.

Къде е тогава ХЕИ или РИОКОЗ, както и съответните министерства отговорни за храните?

Та нали дадена стока,  когато се пуска на пазара трябва да премине през тези институции и след одобрение, забележете и на самия вид на етикета, да бъде пуснат на пазара.

Или ако е вносен, съответно той да бъде на Български,  и ясно написан с големи букви, а не с дребен шрифт, с цел прикриване на съдържанието.

Второ, трябва да има контролна съдържанието на дадена стока, дали отговаря на написаното в етикета. Често е оправданието, че видите ли няма средства за да се направи анализ на даден продукт.

Но да се върнем на предаването, за което ви казах в  началото. Според направен анализ:

Три килограма химически вещества – именно толкова  изяжда средностатистическия  руснак  за една година  за заедно с рибата, месото, маслото,  плодовете и зеленчуците. . . .

Ние с апетит употребяваме оцветители,   емулгатори,   пълнители,  сгъстители и усилители вкуса,  защото изкуствената храна  почти с нищо не се отличава от естествената,  а струва няколко пъти по евтино.

Как да разберем гастрономичната измама?

Истина ли е,  че  бульона  в кубчета и чипса ни прави хранителни наркомани, предизвиквайки пристрастяване?

Съвременните храни сега се приготвят не в кухни, а в химични лаборатории.

Печеното свинско, печената пъстърва и сос от гъби,  може лесно да бъде заменена с набор от аромати и оцветители.

Видеото, което ви представям,  ще ви даде представа за измамите, които се правят спрямо нас потребителите.

Например ще видите, че при направения химичен анализ,  на пилешкото кубче, се вижда, че няма нищо подобно от етикета. В  него се сдържа до 50 % готварска сол, малко кости от пиле и хранителни добавки. И ако това не е измама здраве му кажи.

В предаването специално беше направено едно изследване за да се докаже, как изкуствените храни влияят на човешкото здраве.  За целта двама братя близнаци участваха в този експеримент. Като първоначално им беше направен анализ за здравното им състояние. Те бяха във   много добра физическа и здравна форма.  Самия експеримент беше  направен така:на единия от близнаците се даваше само естествена храна. а на другия храни със техни заместители. След тримесечен експеримент, се установи, че близнака, употребявал изкуствена храна започва да влошава своето здраве.  Появяват се наченки на гастрит.  Именно за това беше направен този експеримент, за да се докаже вредното за здравето на човека изкуствено хранене.

И така приятен апетит. . . :))

Какво могат да ни причинят  химическите хранителни добавки?

Очаквам вашите мнения.