Home Здраве Краят на бича рак идва?

Краят на бича рак идва?

346
Постижението може да открие пред фармацевтичните компании пътя към изолирането и тестването на съединения, които унищожават раковите стволови клетки

Ракът може да бъде победен благодарение на пробива на американски учени. Специалистите са открили съединение, което унищожава смъртоносните стволови клетки, управляващи растежа на туморите, пише в. „Мирър“, позовавайки се на публикация в сп. „Cell“.

В изследване, определено като един от най-значимите пробиви в борбата срещу рака, учените са идентифицирали химикал, който атакува т.нар. „клетки майки“ и избирателно ги унищожава. Досега се е смятало, че тези стволови клетки са непобедими, тъй като са устойчиви на лъчетерапия и химиотерапия.

„Не беше ясно дали ще успеем да открием съединение, което избирателно да унищожава раковите стволови клетки. Изследването ни показва, че това е възможно“, казва Пиуш Гупта от института „Броуд“ в Бостън.

В проучването са участвали и специалисти от Масачузетския технологичен институт.

Революционното лечение може да се използва като втора „нападателна“ линия заедно с конвенционалните противоракови лекарства, за да пречи на повторната поява на туморите. Смята се, че много тумори, сред които на гърдата, на простатата, на дебелото черво и на дробовете, се управляват и подновяват от „клетките майки“.

Подобно на майката от филмите за „Пришълецът“, раковите клетки са неуловими и трудно могат да бъдат победени. След унищожаването обаче на майката в холивудските ленти, т.е. на първоизточника, се слага край и на заплахата, идваща от нейното потомство.

В рамките на изследването си учените са тествали действието на 16 000 естествени и комерсиални съединения върху ракови стволови клетки. От тях специалистите са отделили 32 „претендента“, за които са смятали, че могат да унищожават избирателно въпросните клетки.

„Победителят“ в своебразната надпревара, който успял да улучи мишената, се е оказал химикал, наречен салиномицин. Действието му е било 100 пъти по-силно от това на мощния химиотерапевтик Таксол.

Изследователите са инжектирали химикала на мишки с рак на гърдата. Специалистите са установили, че за раковите стволови клетки, третирани със салиномицин, е по-трудно да „отключат“ заболяването, отколкото за тези, атакувани с Таксол.

Прилагането на салиномицин освен това е забавило растежа на съществуващи вече тумори.

Гупта обяснява, че не е ясно дали салиномицинът наистина ще се окаже лекарството-чудо, което ще унищожи рака, както и дали то ще е безопасно за лечението на хора, страдащи от злокачествени заболявания.

Ученият обаче вярва, че постижението ще открие пред фармацевтичните компании пътя към изолирането и тестването на съединения, които унищожават раковите стволови клетки. Гупта допълва, че през следващите няколко години е възможно да бъдат открити и други лекарства с подобни свойства, но ще мине поне десетилетие, докато те бъдат готови за лечението на хора.