Home Здраве Мода – гол до кръста

Мода – гол до кръста

431
Мода

Жените на плажа смятат, че колкото са по-разголени, толкова е по-добре.

Мъжете естествено са във възторг, но медиците имат друго становище.

Загар гол до кръста, или по просто, без горна част на банския костюм – е, доста често разпространено.

А това лято е още по-модерно да си така „облечен“.

Смята се, че първото печене „гол до кръста “ се осмелили да направят еманципираните френски девойки през 60-те години на миналия век.

Сега това никой не изненадва.  Но именно през  този сезон жените само по бикини  започнали да превземат всички плажове по ред.

Голите гърди на слънце, разбира се решава техния притежател. Но към мнението на експертите също би трябвало да се вслушвате.

Николай Ходаковский, заместник ръководител на мамологичния център «Юнона»:

– За с открити гърди, аз определено не бих препоръчвал. Но, ако все пак някой се реши, нужно е да се спазват някой правила за безопасност.

Като правило, голи до кръста е безвредно за момичета от 22-24 години.

По-възрастните жени, е добре да се консултират с лекар мамолог преди да приемат такива слънчеви бани.
На второ място,  ако има предразположеност  към различни заболявания на жените, «голи» слунчевия загар може да предизвика заболявание на млечната жлеза, оказвайки вредно въздействие върху кожата.

Слънчева радиация и прегряването  може да усложни хода на болестта и да се превърне  на тумор или удебеляване на злокачествени новообразувания.

Освен това, бемки и родови петна не трябва да бъдат излагани на прякото въздействие на слънчевите лъчи – могат да трансформират безобидните бемки в източник на ракови заболявания.

Освен това  друго правило: не трябва гърдите да се излагат директно на слънчевото въздействие  по време на втората фаза на менструационния цикъл. По време на този период в структурата на млечната жлеза възникват съществени изменения поради хормоналните промени в организма.

В крайна сметка,  за защита на гърдите  може да използвате специални пластмасови конусообразни,  поставени на гърдите и строго да контролирате графика на загара.

Светлана Сатькина, лекар козметик, дерматолог:

– В козметологията има термин  «фотостарение». Ултравиолетовите лъчи ускоряват процеса на стареене  на кожата,  а злоупотребата със слънчевите лъчи  довежда до изчерпване на защитните свойства на кожата. Кожата става груба, дебела и губи влагата си и започва да се покрива с бръчки. При печене на гърдите има голяма опасност  от изгаряне на зърната и ареола на гърдите. Това може да доведе до обелване на кожата,напукване,и дори до възпалителни процеси и възникване рак на млечната жлеза.

Между другото, отдавна е доказано, че хората, които на  плаж са под чадър, хващат  тен със същия интензитет като тези, които са били на открито.

Освен това: тенът под  сянка дава на кожата по-единен и стабилен златист цвят, отколкото директното излагане на слънце.

Владимир Лиманов, психиатър, психолог:

– Желанието за слънчеви бани гол до кръста -е вид проекция на личното отношение към въпроса за сексуалността. От една страна излагането на гърдите -е скрита, може би дори и безсъзнателна  демонстрация на сексуална неудовлетвореност на жените. Мотивът може да бъде желанието да се привлече внимание. От друга страна,  това е демонстрация на някакъв протест против приетите рамки на обществения морал и социални забрани.

Вячеслав Зайцев, моделиер:

– Аз не знам какво е почивка и това, какво е тен. Но смятам, че е по добре голи тела, което е по добре за загара. Защото банския костюм остава неизпечени участъци от тялото.  А това е много не естетично.

Аз зная, че на някой мъже им харесва белите малки участъци по загорялото женско тяло. В това може да има някакво сексуално начало.

Но аз, като художник смятам,че това е нарушение на естественото тяло. Когато загаряш, загаряй напълно.