Home Технологии Още по-свит компютърен пазар и през третото тримесечие на тази година

Още по-свит компютърен пазар и през третото тримесечие на тази година

360

15% спад се отчита през третото тримесечие спрямо същия период миналата година при пазара на компютри в България, съобщава dnevnik.bg позовавайки се на съобщение от анализаторската компания IDC.

Пониженото потребителско търсене и намаляването на инвестициите в техника са най-важните причини за спада на компютри на пазара. Всичко това превърна тримесечието на 2011 година в най-слабото от две години насам.

При преносимите компютри процентът се срива с цели 22.7%.

„Недостатъчно търсене в големите търговски вериги, липса на големи държавни търгове, както и занижен интерес от страна на мобилните оператори бяха сред основните причини за спада“, коментират от анализаторската компания.

При нетбуците делът е над 70%. Таблетите пък от своя страна не оказват все още някакво значително влияние на PC пазара в страната. Когато се намалят цените на всички преносими мултимедийни устройства, търсенето им да се увеличи е надеждата на всички търговци в бранша.

Ръст от 11.7% спрямо миналата година се отбелязва единствено при настолните компютри, който обаче е все още под нивата на кризисната 2009 г. Доставките на настолни компютри на няколко големи търга е причината за повишането при този сегмент.

Евелин Стоев, старши анализатор в IDC България добавя още, че: „2011 година ще се окаже най-лоша за РС пазара в България от началото на кризата досега. В традиционно най-силното четвърто тримесечие, както и в началото на следващата година, световният недостиг на твърди дискове ще окаже допълнителен натиск върху местния пазар“.

Марките Acer, Dell и HP при лаптопите държат над половината от продажбите в страната, а тенденцията е точно тези доставчици да увеличават тепърва още повече пазарния си дял. Кризата е провокирала значително обединяване на пазара, смятат от анализаторската компания IDC.