Home Технологии Електрически и хибридни автомобили

Електрически и хибридни автомобили

92
хибриди и електомобили

През последните години все повече се говори за автомобилите с алтернативно задвижване – хибриди, електрически коли и автомобили с горивни клетки. Какво представлява всяка разновидност на задвижването, разглеждаме в долните параграфи.

Хибридно електрическо превозно средство

HEV (хибридно електрическо превозно средство): Тази система съчетава двигател с вътрешно горене и електрически мотор, които могат да работят заедно или поотделно, за да захранват превозното средство. Батерията се зарежда от двигателя и регенеративното спиране, което възстановява енергията от колелата при забавяне. HEV използват бензин като гориво и имат по-ниски емисии и по-добра икономия на гориво от конвенционалните превозни средства.

Лидерите на пазара на акумулатори: Какво се крие зад марката и гаранция за качество ли е

Plug-in хибрид

PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle): Тази система е подобна на HEV, но има по-голяма батерия, която може да се зарежда от мрежата или станция за зареждане. PHEV могат да работят на електричество, бензин или и двете в зависимост от условията на шофиране и нивото на батерията. PHEV имат по-дълъг електрически пробег от HEV и могат да намалят още повече разхода на гориво и емисиите

Електрически автомобил на батерия

BEV (електрическо превозно средство с батерия): Тази система се захранва единствено от електрически мотор и батерия, които могат да се зареждат от мрежата или зарядна станция. BEV нямат двигател с вътрешно горене, нямат изпускателна тръба и нямат емисии по време на работа. BEV имат най-ниските експлоатационни разходи и въздействие върху околната среда от всички системи, но също така имат ограничен обхват и изискват по-дълго време за зареждане.

Превозно средство с горивни клетки

FCEV (електрическо превозно средство с горивни клетки): Тази система се захранва от водородни горивни клетки и електрически мотор, които могат да работят заедно или поотделно, за да захранват превозното средство. Горивните клетки генерират електричество от водород и кислород, а батерията се зарежда чрез регенеративно спиране или горивни клетки. FCEV работят с водород, който може да бъде произведен от възобновяеми източници, и отделят само водна пара. FCEV имат дълъг обхват и бързо време за зареждане с гориво, но са скъпи и изискват водородна инфраструктура.