Home Технологии Профилактика на жило за скорости и защо е важна

Профилактика на жило за скорости и защо е важна

828
жило за скорости

Жилото за скорости спада към категорията на твърдите жила в устройството на автомобилите и изпълнява наистина важна функция – без жило за скорости не бихме могли да сменяме предавките чрез скоростния лост и трансмисията на колата.

Това разбира се би довело до сериозни проблеми на пътя, които биха могли да резултират в индиденти, катастрофи и нещастни случаи. Говорейки за леки автомобили, следва да споменем, че всеки, независимо от това каква скоростна кутия притежава, е снабден с жило за скорости. При автоматичните скоростни кутии най-често срещаме едно, а при ръчните – две жила. Ролята им е да осъществяват контакта между скоростния лост, управляван от шофьора, и автомобилната трансмисия, осигуряваща смяната на предавките. Съвсем естествено е да причислим въпросното жило за скорости към безспорно важните автомобилни компоненти. И тук, като при повечето останали елементи от колата, ключова е честата профилактика и прегледи на състоянието на жилото.

Автомонтьорите споделят, че една от най-честите причини, водещи до повреда или скъсване на жилото, е корозията – самото жило за скорости представлява метална оплетка. Проверката на състоянието му и смазването, когато това е необходимо, положително ще удължат живота на частта и ще ви помогне да избегнете много неприятни и рискови ситуации на пътя.

Скъсването му резултира в това, че шофьорът губи възможността да сменя предавките, боравейки със скоростния лост. Досещате се до какви сериозни поражения би могло да доведе това.

Честа практика на повечето шофьори е да проверяват общото състояние на автомобила си, преди да се отправят на път, особено на дълъг такъв. Ако сте сред тях и никога не пропускате да проверите нивото на маслото и състоянието на гумите например, то никак не е излишно да добавите към списъка си и проверка на някои от основните и ключови жила в автомобила. Освен гореспоменатото жило за скорости, следва да обърнете внимание и на жилото за съединителя, ако притежавате кола с ръчна трансмисия, както и това за газ. Първото свързва педала на съединителя със скоростната кутия, а жилото за газ позволява регулацията на количествата гориво и въздух, постъпващи в двигателя при даването на газ. Това са най-основните и важни жила при колите – за да си осигурите безпроблемно и оптимално шофиране и пътуване, се уверете, че състоянието им е добро. Консултирайте се със специалисти https://mikrondocev.com/portfolio-view/жило-за-скорости/, ако изпитвате съмнения, колкото и малки да са те. За предпочитане е да сте напълно уверени в изправността на колата, отколкото да разчитате на късмета – профилактиката е най-добрият начин за предотвратяване на редица инциденти и катастрофи. А доброто състояние на жилото за скорости безспорно е нещо, за което винаги трябва да следите зорко.