Home Здраве Разберете какви упражнения стимулират ума ви

Разберете какви упражнения стимулират ума ви

117
спортът помага на умственото развитие

Учените най-сетне установиха тайната на балансирания и здрав ум – за да стимулирате мисълта, трябва да спортувате всеки ден, като не е задължително тренировката да е много интензивна. Според тях, спортът може да предпази мозъка от неблагоприятните ефекти на естествения процес на стареене. Това гарантирано ще намали риска от болестта на Алцхаймер и други видове деменция.

Упражненията увеличават сърдечната честота и по този начин се изпомпва повече кислород в мозъка. В същото време по време на тренировка тялото отделя хормони, което допринася както за нашата релаксация, така и за ученето и по-доброто предаване на сигнали в нервната система.

Тренировките и упражненията помагат на тялото да освободи допамин в мозъка, вещество, което мозъкът използва, за да предаде усещане за удоволствие и щастие. В допълнение към моментния ефект, изследователите от Les Mills са открили дългосрочни ползи, свързвайки вида на обучението с когнитивните умения, които подобрява.

Всеки вид упражнение засяга пряко различни области на мозъка, предизвиквайки промени в специфични умствени функции. По този начин, ако искате да подобрите нещо в начина, по който мислите, можете да се съсредоточите върху определени видове тренировки.

Аеробните упражнения имат три основни ефекта – подобряване на умствените процеси, които ни помагат да планираме събития, концентрация и изпълнение на ежедневни задачи, подобряване на умственото настроение и намаляване на нивата на стрес. В допълнение, проучванията показват, че аеробните упражнения активират повече области на мозъка и помагат за подобряване на неврохимичните нива чрез повишаване на нивата на допамин, епинефрин, норепинефрин и серотонин.

Упражненията за вдигане на тежести са добри за стимулиране на способността за изграждане на сложни разсъждения. Помага за изпълнение на множество задачи едновременно (многозадачност) и за решаване на проблеми.

Упражнения, които повишават гъвкавостта – с напредване на възрастта ще загубите гъвкавостта си. Колкото по-гъвкаво е тялото ви, толкова по-добра е стойката ви, толкова повече енергия имате и толкова по-психически балансиран ставате. Йога, пилатес и всякакви други упражнения за разтягане ви помагат да увеличите гъвкавостта на гръбнака и цялото тяло.

Упражнения, които повишават баланса на тялото – в йога има всякакви пози, които ви помагат да имате по-добър баланс на тялото. Колкото по-добре успеете да поддържате физическото си равновесие, толкова по-добро ще бъде вашето физическо състояние. Освен това подобряването на физическия баланс има пряко въздействие и върху психическото.

Тренировките от типа HIIT са чудесни за регулиране на апетита и потискане на апетита, включително зависимости. Според експерти високоинтензивните тренировки, на интервали, намаляват нивото на хормона, който кара мозъка да се чувства гладен.

Спортовете, които включват физическо натоварване, засягат множество области на мозъка. Така се стимулира способността за концентрация, осъзнаването на пространството около нас и способността да изпълняваме няколко задачи.

По-щастливи, по-малко стресирани, с по-добра памет – просто трябва да изберете правилните упражнения. Здравият дух може да се развие най-хармонично в здраво тяло. Латинското мото „mens sana in corpore sano“ (здрав дух в здраво тяло), използвано от повечето международни здравни институции, е доказана истина от древни времена. Същото доказват и учените, които откриват все повече и повече зависимости между упражненията на тялото и психическото благополучие.