Тютюнопушене и здраве

2
25

Майките хранят своите деца не само с мляко…

Месец ноември е обявен за повишаване на информираността и чувствителността на хората за вредата от тютюнопушенето.

При жените, които пушат през периода на бременността, съществува повишен риск от раждане на бебе с вродена цепка на устните, твърдят учени от университета в Берген, Норвегия. Новината беше оповестена преди дни на страниците на NaturalNews.com. Данните от проведеното изследване са били публикувани в списание “Epidemiology”.

По данни на американският Национален раков институт, публикувани на страниците на eFlex Media и MedicalNews Today, жертвите на цигарения дим за Съединените щати са приблизително 438000. Само ракът на белия дроб е причинил смъртта на 160390 души през изминалата година, което прави около 439 лица на ден. Починалите хора, вследствие на него са значително повече, спрямо тези с рак на гърдата, простата, дебелото черво, черния дроб, бъбреците, меланома.

Други 8,6 милиона души са със сериозни социално значими заболявания от вторичния им досег с тютюневия дим, сочат данните. Американският колеж по акушерство и гинекология (АКАГ) насърчава жените да се откажат от цигарите. Учени и лекари са изчислили, че средно около 14,5 години от живота на никотиново зависимите жени преминава в пушене. “Вредното въздействие на тютюнопушенето върху здравето на жените е доказано. То се отразява върху почти всички органи на тялото” казва д-р Шаран Фелан, ръководител на кампания за отказване от цигарите от АКАГ. Той е посочил, че смъртта от рак на белия дроб сред жените се е увеличила с повече от 600% от 1950 година досега. Нараснал е и рискът от появата на други видове рак като рак на гърдата, устната кухина, фаринкса, ларинкса, езофагуса, панкреаса, бъбреците, пикочния мехур, матката.

Пушещите жени са два пъти по-склонни да развият сърдечно-съдово заболяване и десет пъти по-често умират от хронична белодробна недостатъчност спрямо, непушещите жени, твърдят учените. При тях по-често се срещат и енфизема, бронхит, остеопороза, ревматоиден артрит, катаракта и намалена плътност на костите.

Употребата на цигари се свързва с ранното начало на менопаузата, аномалиите на венците, загубата на зъби и преждевременното стареене на кожата. Тютюнопушенето оказва влияние и върху жените в репродуктивна възраст. Част от тях имат проблеми със забременяването.

Учените са посочили, че 11% от тези, които пушат са с висок риск от преждевременно раждане и поява на бебе с ниско тегло, което е с не добре развита белодробна функция, съпътстващи бронхити или астма. Вредните вещества от цигарения дим преминават в бебето през млякото на кърмещите майки. Центровете по контрол и превенция на заболяванията в Съединените щати са установили, че приблизително 300000 деца до 18 месечна възраст са с инфекции на дихателната сиситема, поради излагането им на среда, наситена с тютюнев дим. Авторите са посочили,че веществата в него могат да увредят и мозъка на бебето.

При децата от пубертетна и юношеска възраст проблемът също е сериозен. Всеки ден в Съединените щати около 4000 млади хора между 12 и 17 години пушат, като 1100 от тях се превръщат в заклети пушачи.Употребата на цигари се отразява негативно върху здравето на всички хора, независимо от тяхната възраст и пол.

Добрата новина е, че тези, които ги откажат могат да предотвратят или поне намалят вредните последици.

Национална здравноосигурителна каса (НЗОК)

Справка за здравно осигуряване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук