Home Здраве Тютюнопушене и здраве

Тютюнопушене и здраве

361
Вредата от пушенето

Майките хранят своите деца не само с мляко…

Месец ноември е обявен за повишаване на информираността и чувствителността на хората за вредата от тютюнопушенето.

При жените, които пушат през периода на бременността, съществува повишен риск от раждане на бебе с вродена цепка на устните, твърдят учени от университета в Берген, Норвегия. Новината беше оповестена преди дни на страниците на NaturalNews.com. Данните от проведеното изследване са били публикувани в списание “Epidemiology”.

По данни на американският Национален раков институт, публикувани на страниците на eFlex Media и MedicalNews Today, жертвите на цигарения дим за Съединените щати са приблизително 438000. Само ракът на белия дроб е причинил смъртта на 160390 души през изминалата година, което прави около 439 лица на ден. Починалите хора, вследствие на него са значително повече, спрямо тези с рак на гърдата, простата, дебелото черво, черния дроб, бъбреците, меланома.

Други 8,6 милиона души са със сериозни социално значими заболявания от вторичния им досег с тютюневия дим, сочат данните. Американският колеж по акушерство и гинекология (АКАГ) насърчава жените да се откажат от цигарите. Учени и лекари са изчислили, че средно около 14,5 години от живота на никотиново зависимите жени преминава в пушене.

“Вредното въздействие на тютюнопушенето върху здравето на жените е доказано. То се отразява върху почти всички органи на тялото” казва д-р Шаран Фелан, ръководител на кампания за отказване от цигарите от АКАГ. Той е посочил, че смъртта от рак на белия дроб сред жените се е увеличила с повече от 600% от 1950 година досега. Нараснал е и рискът от появата на други видове рак като рак на гърдата, устната кухина, фаринкса, ларинкса, езофагуса, панкреаса, бъбреците, пикочния мехур, матката.

Пушещите жени са два пъти по-склонни да развият сърдечно-съдово заболяване и десет пъти по-често умират от хронична белодробна недостатъчност спрямо, непушещите жени, твърдят учените. При тях по-често се срещат и енфизема, бронхит, остеопороза, ревматоиден артрит, катаракта и намалена плътност на костите.

Употребата на цигари се свързва с ранното начало на менопаузата, аномалиите на венците, загубата на зъби и преждевременното стареене на кожата. Тютюнопушенето оказва влияние и върху жените в репродуктивна възраст. Част от тях имат проблеми със забременяването.

Учените са посочили, че 11% от тези, които пушат са с висок риск от преждевременно раждане и поява на бебе с ниско тегло, което е с не добре развита белодробна функция, съпътстващи бронхити или астма. Вредните вещества от цигарения дим преминават в бебето през млякото на кърмещите майки.

Центровете по контрол и превенция на заболяванията в Съединените щати са установили, че приблизително 300000 деца до 18 месечна възраст са с инфекции на дихателната сиситема, поради излагането им на среда, наситена с тютюнев дим. Авторите са посочили,че веществата в него могат да увредят и мозъка на бебето.

При децата от пубертетна и юношеска възраст проблемът също е сериозен. Всеки ден в Съединените щати около 4000 млади хора между 12 и 17 години пушат, като 1100 от тях се превръщат в заклети пушачи.Употребата на цигари се отразява негативно върху здравето на всички хора, независимо от тяхната възраст и пол.

Добрата новина е, че тези, които ги откажат могат да предотвратят или поне намалят вредните последици.

Национална здравноосигурителна каса (НЗОК)

Справка за здравно осигуряване