Home По света Бразилия – възходът на една Велика сила

Бразилия – възходът на една Велика сила

428
Снимка: http://www.internationaleducationmedia.com

Наскоро се разбра, че Бразилия вече е шестата по големина икономика в света, измествайки от завидното място страна като Великобритания. „Но как така, от кога, защо“, ще си кажете вие, отговорите ще се опитам да дам на кратко.

Последните няколко години са белязани от световната икономическа криза, която засегна държавите от всички континенти на земята. И ако до преди няколко години най-голямата страна в Латинска Америка беше толкова много задлъжняла, с толкова голяма инфлация и икономическа безотговорност, то сега нещата изглеждат по-съвсем различен начин. Бразилия е котва за милиарди долари и евра чуждестранни инвестиции с видима вече средна класа. Сещам се за цели две огромни признания към работата на Лула да Силва и Дилма Русеф – домакинство на Олимпийски игри, както и такова за Мондиал 2014 година.

И ако Америка и съседните на Бразилия държави бяха ударени много сериозно от кризата, то Бразилия благодарение на бившия си президент да Силва успя да мина както се казва на жаргон – между капките, разбира се да не забравяме и подкрепата на Централната банка.

Та коя държава може да се похвали с икономически ръст от 7.5 процента за година и „най-надменно“ да иска да помогне на закъсалите европейски държави с финансова помощ?

Снимка: http://www.internationaleducationmedia.com

Задава се, обаче, нова опасност за Бразилия. Държавата е доста по-добре от европейските си партньори от към икономическото си развитие за тази година, но изостава от азиатските си партньори – Китай и Индия, които от известно време са измерител за нейното икономическо възраждане. Корупцията също остава проблем за решаване на дневен ред, както и бавната административна машина, които допълнително изострят проблемите.

В интервю президентът на Бразилия от български произход Дилма Русеф си изми ръцете като каза, че няма държава, която да може да избегне идващата бъдеща финансова криза.

Радостно е, че поне към този момент доверието във вътрешния пазар на Бразилия остава стабилно. От изключителна важност за Латиноамериканската държава е Европа да продължава да купува от портокаловите сокове, както и Китай, с който Бразилия търгува посредством соя и желязна руда.

Коалиционното правителство на Дилма е помислило за мерки, които вече се прилагат за да се стимулира икономиката. Намаляване на данъците и по-ниския лихвен процент са само част от мерките, които трябва да оздравят бразилската икономика.

Дилма трудно излиза от сянката на Лула да Силва, но все пак излиза. Характерните действия, за борба с корупцията, които Дилма осъществи са свързани със смяната на хора от правителството, за които имаше съмнение за нерегламентирани връзки и корупционни схеми.

Професор Кирил Шопов споделя в книгата си: „Бразилия – от Кастело Бранко до Дилма Русев. Външна политика и вътрешен напредък“ убеждението, че страната трябва да стане постоянен член Съвета за сигурност на ООН. Аз подкрепям идеята, най-малкото защото Бразилия вече е шестата икономика и петата по големина държава в света.

Убийствата в Бразилия – статистика и тенденции

Бразилски фавел

Наскоро попаднах на няколко много интересни статистически данни, свързани с броя на жителите на няколко от държавите от Латинска Америка, които са загубили живота си по насилствен начин, или както е по-прието да се казва – са били убити.

За учудване е, че в Бразилия няма нито етнически, нито религиозни конфликти, а през последните 30 години, там са били убити над 1 милион граждани. Прието е да се прави статистика за убийствата на ден и спрямо 100 000 души. В Бразилия за миналата година са убити 50 хиляди души, което ще рече по около 137 убийства на ден. На практика излиза, че в тази латиноамериканска държава убиват повече, отколкото по време на една нормална война при все, че Бразилия почти не е водила война през своята история. Тези факти са интересни, защото от другата страна на барикадата ще видим една Бразилия, която привлича все повече чуждестранни финансови капитали, невероятна туристическа дестинация е и освен това, е индустриален и земеделски гигант.

От тези 50 хиляди души, които са били убити през миналата година, малко над 35 хиляди са застреляни предимно с пистолети и пушки. Смята се, че оръжията, които се намират в частни лица са цели 14 милиона бройки. Във фавелите (бедните квартали на Бразилия) на Рио де Жанейро и Сао Пауло, сериозните престъпления разко намаляха, защото полицията с масови акции непрекъснато се намесва в тези бедни кравтали с единствената цел да прогони наркобандитите. Те пък от своя страна по тази причина избягаха и се заселиха в северната част на страната в градове като Салвадор и Белем, където престъпността бележи повишение.

Наближава световното първенство по футбол в Бразилия – то е само след 2 години (през 2014 година). Футболната асоцияция ФИФА по всяка вероятност ще продаде билети само на невъоръжени хора, и само и единствено те ще бъдат допускани на футболните срещи на бъдещия Мондиал.

Но стига толкова за Бразилия, да погледнем и част от останалите държави в Латинска Америка. Да вземем Венецуела например. Там има дори повече извършени убийства, в сравнение с Бразилия, обаче на глава на населението. И понеже тя е доста по-малка като население, убийствата са 17 000. В съседна на Венецуела Колумбия също се наблюдават подобни ексцесии, въпреки че държавата удари партизаните там.

Източник: http://www.dw-world.de