Home По света Съвети за лятно шофиране

Съвети за лятно шофиране

482
съвети за пътуване с кола през лятото

За много от нас лятото обикновено означава ваканции и летни пътувания. Сега е добър момент да прегледате тези съвети за безопасност при шофиране през лятото. Малко планиране и някои проверки за безопасност, както и контакт с доказано добра фирма за пътна помощ в телефона може да ви спестят от справянето с последствията от повреда – или по-лошо, катастрофа на пътя.

Съвети за безпроблемно шофиране през лятото

Специфики лятното пътуване с кола

Климатик

С повишаването на температурата вашият климатик трябва да работи по-усилено, за да поддържа автомобила ви хладен. Проверете работата на климатика преди пътуване. Липсата на климатик в горещ летен ден засяга всички, но е особено опасна за хора с лошо здраве или чувствителни към топлина, като деца и по-възрастни хора.

Топлинен удар

Летните месеци се оказаха особено опасни за децата, когато става дума за проблеми с нагрети от слъбцето коли. Топлинен удар в превозни средства често се случва, когато дете е оставено без надзор в паркирано превозно средство или успее да влезе в превозно средство без надзор. Никога не оставяйте децата сами в колата – дори за няколко минути. Автомобилите загряват бързо. Дори ако външната температура е около 30 градуса и прозорците са затъмнени, температурата в превозното средство може бързо да достигне опасни нива. Телесната температура на детето се повишава три до пет пъти по-бързо от тази на възрастен.

Ремъци и маркучи

Високите летни температури ускоряват скоростта на разграждане на гумените ремъци и маркучи. Погледнете под капака и проверете всички ремъци и маркучи, за да се уверите, че няма признаци на издутини, мехури, пукнатини или срязвания в гумата. Най-добре е да ги смените сега, ако показват признаци на очевидно износване. Докато го правите, уверете се, че всички връзки на маркучите са здрави. Ако се притеснявате, че не можете да се справите сами, извикайте репатрак до сервиза.

Проверка на автомобила през лятото

Гуми

Уверете се, че всяка гума е напомпена до препоръчаното от производителя на автомобила налягане, което е посочено в ръководството на собственика и на табеллката, разположена на колоната на вратата на водача или рамката на вратата, и не забравяйте да проверите резервната си гума или ремонтния комплект. За да получите точно отчитане, проверете налягането, когато гумите са студени, което означава, че не са карани поне три часа. Не напомпвайте гумите до налягането, посочено на самата гума. Това число е максималното налягане, което гумата може да издържи, а не препоръчителното налягане за вашия автомобил. Не е нужно гумата да бъде спукана, за да загуби въздух. Всички гуми естествено губят малко въздух с течение на времето. Всъщност недостатъчното помпане е водещата причина за повреда на гумата.

Някои други съвети:

 • Проверявайте гумите си поне веднъж месечно и преди дълги пътувания;
 • Погледнете внимателно своя протектор и сменете гуми, които имат неравномерно износване или недостатъчен протектор;
 • Протекторът трябва да бъде най-малко 5мм или повече на всички гуми. Потърсете вградените индикатори за износване или използвайте теста с 1 лев, за да определите кога е време да смените гумите си;
 • Ако откриете неравномерно износване по протектора на гумите, това означава, че гумите ви се нуждаят от въртене м/у различните джанти и/или имате нужда от реглаж на предница/заден мост, преди да пътувате;
 • Проверете възрастта на всяка гума. Някои производители на превозни средства препоръчват смяна на гумите на всеки шест години, независимо от употребата.

За да гарантирате безопасността си, не трябва да се ограничавате само до проверка на налягането и възрастта на гумите. Не забравяйте да проверите:

 • за всякакви повреди или промени в профила на гумата, които може да изискват внимание;
 • протектора и страничните стени за всякакви порязвания, пробиви, издутини, ожулвания, пукнатини или неравности; и
 • вашата резервна гума (или ремонтен комплект).

Ако откриете повреда на гумата, занесете автомобила си при специалист по гуми.

Охладителна система

Уверете се, че имате достатъчно охлаждаща течност в автомобила си и че охлаждащата течност отговаря на спецификациите на производителя. Вижте ръководството на собственика на вашия автомобил за конкретни препоръки относно охлаждащата течност. Вие или монтьор трябва да проверите охладителната система за течове, да тествате охлаждащата течност и да източите или смените старата охладителна течност, ако е необходимо.

Ниво на масло и течностите в автомобила

Проверявайте периодично нивото на маслото на вашия автомобил. Както при охладителната течност, ако е време или дори почти време за смяна на маслото, сега би бил добър момент да го направите. Проверете също следните нива на течности:

 • спирачки;
 • автоматична скоростна кутия;
 • серво управление;
 • течност за чистачките.

Уверете се, че всеки резервоар е пълен – ако видите някакви признаци на изтичане на течност, заведете автомобила си на сервиз.

Акумулатор

Накарайте механик да провери вашия акумулатор и система за зареждане и да направи необходимите ремонти или замени. За хибридно-електрически превозни средства дръжте бензин в резервоара, за да поддържате бензиновия двигател.

Светлини

Проверете вашите фарове, стоп-светлини, мигачи, аварийни мигачи и вътрешни светлини. Не забравяйте също така да проверите спирачните светлини и мигачите на ремаркето, ако е необходимо.

Пера на чистачките

След тежките щети, наложени от зимните бури и пролетните дъждове, перата на чистачките на предното стъкло може да се наложи да бъдат сменени. Подобно на гумените ремъци и маркучи, перата на чистачките са уязвими на летните жеги. Проверете вашите остриета за признаци на износване и от двете страни. Остриетата също могат да се деформират и да не работят правилно и в двете посоки. Ако не са в отлично състояние, инвестирайте в нови, преди да тръгнете.

Стелки

Неправилно монтираните стелки във вашия автомобил могат да попречат на работата на педала на газта или спирачката, увеличавайки риска от катастрофа. Следвайте инструкциите на производителя за монтаж на стелката и използвайте закрепващи скоби, за да я закрепите. Винаги използвайте стелки с правилния размер и подходящи за вашия автомобил.