Home По света Дивата Камчатка

Дивата Камчатка

353

Камчатка е един от най-интригуващите региони в света.Камчатка е  един от най-красивите региони на Русия. Той заема площ от 470000 кв. км, което се равнява на размера на Франция.

Полуостров Камчатка разделя Охотско море от Тихия океан.

Речни долини, гъмжащи от риба, и заснежени планински вериги се простират от северния до южния край на полуострова, като биват прекъсвани единствено от 300-те вулкана (29 от които активни), обособяващи източната страна на полуострова.

Има и множество минерални и термални извори, гейзери и други феномени на вулканична активност. Кронотски и Курилское са две от осномвните езера в региона, като и двете са особено живописни и представляват важен хабитат за размножаване на редица видове риба.

Камчатка предлага и други геоморфологични образувания като вулканични натрупвания и ерозия, вътрешно планниски кухини, предпланини, предпланински равнини и крайбрежни низини.

Калдерата Узана е голямо вулканично легло, разположено на 30 кв. км., чиито склонове се издигат на височина до 900 м. Долината на гейзерите пък е невероятен природен феномен със своите впечатляващи горещи гейзери и термални извори.

Заради своите газови гейзери, вулканични калдери, кратерови езера, каменни скулптури, геотермални извори и планински глетчери, Камчатка е наричана „Земята на огъня и леда“.

Никой не знае с точност кога хората за пръв път открили мястото, наречено по-късно Камчатка. Някои антрополози смятат, че заселниците са мигрирали от Азия към Северна Америка преди 40 000 години. Други твърдят, че това е станало преди 15 000 години. Въпреки тези различия, консенсусът е, че тези хора са дошли от Азия по северния сухоземен мост, някога свързвал Сибир и Аляска.