Home Тайни и загадки Големият Сфинкс пази еликсира на безсмъртието

Големият Сфинкс пази еликсира на безсмъртието

771
сфинкс

Средновековните Алхимици буквално са се молили на Хермес. Според легендата, той е основател на езотерични знания, владеещ секретите на „философския камък“, с който всеки метал може да се превръща в злато. Той служи като „философски камък“, както и база за производство на еликсир на безсмъртието.

За самоличността на Trismegista се знае малко. Изглежда, че той е син на египетския бог, Тот, и е построил на брега на Нил първата пирамида. Това дава надежда, че рецептата за еликсира на безсмъртието, все още се държи там – в непосредствена близост до комплекса от пирамидите в Гиза.

Загадъчния сфинкс, замръзнал у подножието на пирамидите, попаднал в тяхната сянка в пряк и преносен смисъл. Въпреки, че е една от грандиозните скулптори за всички времена и народи (висок повече от 20 метра, дълъг 57 метра), той се губи сред величието на гробниците на фараоните. Може би поради тази причина учените винаги са гледали на статуята като нещо допълващо древната гробница. Въпреки това има основание да се смята, че сфинксът крие огромни съкровища.

Днес, сфинксът е болен. Времето и хората не са го пощадили. Особено хората са се постарали. Един от владетелите на Египет заповядал да разбият носа на каменната скулптура. В началото на осемнадесети век, друг дребен тиранин стрелял в лицето на скулптурата. Наполеоновите войници стреляли в очите на Сфинкса. Британски лордове откъснали каменната брада и я отнесли в Британския музей.

Свещената планина Kailas

В наши дни в порите на статуята прониква отровен дим от Кайрския и и Хелуанския заводи. Разяждат камъните и отработените газове изхвърляни от двигателите на автомобилите. В лятната нощ на 1988 година от врата на Сфинкса се откъснал и паднал голям къс – когато бил измерен хората били потресени – само този къс тежал 350 килограма.

сфинкс египет

След това египетските учени били тревога, обезпокоили се и експертите от ЮНЕСКО. Близо до паметниците създали походна лаборатория с различни анализатори и мощни компютри. На своеобразния съвет се събрали специалисти от Египет, Германия, САЩ, Япония, Франция. Започнала работа, чрез която ултразвуковите излъчватели сканирали повредената глава. Вътре се показали опасни пукнатини.

Мнението на експертите е такова- само през двадесетия век, сфинкс е повреден повече, отколкото през предходните 4000 години. За да се спаси скулптурата са нужни стотици милиони долара.

След така направеното заключение, членовете на консултативния съвет си заминали. Намирането на пари така и не се случило. Египтяните започнали реставрация на статуята със свои сили. Големите пукнатини, укрепили пиедестала, намерили и поставили на място дадени фрагменти. От англичаните поискали незабавно връщане на брадата и я поставили на мястото и, за да укрепят 900-тронна глава на Сфинкса.

Карта на Марс – в Александрийската библиотека?!

Аварийното състояние и ремонта на древната скулптора, предизвикало нов интерес на учените кум загадките на Сфинкса. Най-голям и активен интерес проявили японските учени. Токийските археолози под ръководството на професор С. Иошимура сканирали с ехолокатори статуята на сфинкса и неговите околности. И стигнали до извода – каменната скулптура е по-древна от пирамидите. Специалистите имали предвид не геологическата възраст на материала, от който е направена скулптурата, а възрастта на направа на самата скулптора, когато е изработена от камъка.

След което токийските учени направили втора сензация – електронното оборудване показало под лявата лапа на каменната скулптура тесен тунел, водещ встрани от пирамидата на Hefren, започващ от дълбочина два метра и слизащ надолу. Понататъшно проследяване за сега било невъзможно, но професор Иошимура обещал да създаде ново устройство, специално за изследване на този вход.

След известно време у пиедестала на каменния лъв се разположила нова група хидролози. И нова сензация – на основата на статуята открили следи от ерозия от голям голям приток на вода. След обявяване на тази сензация във Вашингтон ски вестник се появило съобщение, като,че ли по рано Нил бил по широк и промивал скалите от които бил направен Сфинкса. Но хидролозите възразили: „По-скоро това не са следите на Нил Нил,който се движел от севера на юг, а… библейски потоп!“ След направени анализи и консултации с геофизици била дадена и вероятната дата на събитието – 8000 години преди нашата ера.тайните на сфинкс

Англичаните, повторили анализа, отдалечавайки датата до 12000 години. Като показали, че сфинкса бил построен преди потопа.

Френските археолози взели датировка на египетския потоп видели съвпадение с датата на гибелта на легендарната Атлантида на Платон…

И така, тайното произхождение на Сфинкса датира от допотопната ера. Какво знаем за тези времена? Почти нищо. А митовете и легендите, съхранени до нашите дни, оставят повече пространство за фантазията. Но с висока степен на достоверност може да се предположи, че в миналото вече са съществували на Земята силно развити цивилизации.. И техните представители, естествено,са могли да предвидят катастрофи,построявайки и съхранявайки знания за потомците.

От тази гледна точка любопитна е легендата за „космическия“ произход на египетската държава, която се появила като изведнъж в сравнение със нивото на другите цивилизации разположени по долината на Нил. Според легендите на боговете на речната долина пристигнали в огнена топка. Царя на тези богове носел името Тот,който бил „главата на кораба „. За това се казва от йероглифни текстове изрязани в камъка останали запазени до наши дни. Тези богове, а те били девет, започнали да обучават аборигените на медицина,селско стопанство,земеделие, математика и астрономия. Преданията гласят, че те построили голям град със високи здания и фар в центъра, специално съоръжение за измерване разлива на Нил, нарисували на стените на храма нов календар….

Всичко това, честно казано, има малко подобие на поведението на боговете,по скоро така правят мисионерите попаднали по волята на съдбата в див район. Такива противоречия породили маса хипотези, че боговете на египетски пантеон са или пришелци от космоса, или преживели потопа представители на Атлантида.

Те довели със себе си невероятни познания – египетски свещеници бързо усвоили астрономията и са били в състояние да изчислят ден и минута на следващите Слънчеви затъмнения. Археолози открили аналог на съвременните галванични батерии. Изглежда, че беговете имали познания и за електричеството. На високо ниво достигнала и медицината – има записи на беседа на Memfiyski жрец, който твърдял,че по времето на Тот ( наричан Бог на дълголетие и господар на живота), хората не знаели тежестта на заболяването и старостта.

Минал век, знанията донесени от боговете били забравени. Ако са знаели,че Земята е кръгла и се върти около Слънцето, то техните потомци са смятали че тя е плоска като палачинка, а Слънцето възприемали,като златен диск, прикрепен към кристалното твърдо небе. Били загубени секретните производства на уникалните бронзови и никелови сплави,които са произвеждали древните. Забравен бил и „еликсира на безсмъртието „, който знаел бог Тот и неговия син Хермес. Тази легендарна личност, между другото…

Могли ли са боговете-мисионери да предвидят, че хората няма да съумеят да запазят подарените им знания и навици?

Най-вероятно да.. Значи те е трябвало да се замислят за това,за да запазят тайните на тази справочна литература и учебници. И ако фигурата на Сфинкса действително е била запазена още в допотопно време, то по добро място за подобен тайник действително трудно можело да се намери..

Древна пословица гласи: „Когато заговори Сфинкс, живота на Земята ще излезе от обичайните си граници „. Възможно това да е намек за съкровища на знания, който действително може да промени живота на хората. Но,е възможно също така тези знания да представляват за нас не повече от историческа стойност,че нашата цивилизация е преминал ре-маршрута на Атлантите,а дори и по напред от тях. Има обаче и друг вариант, че във вътрешността на Сфинкса,освен студени камъни няма нищо друго.

Къде е истината? Сфинксът все още се мълчи.