Home Тайни и загадки Има ли живот след смъртта?

Има ли живот след смъртта?

249

Човечеството винаги мъчително се опитва да отговори на въпроса  : има ли  живот  след смъртта или в момент на физическо напускане ,ние изчезваме завинаги. В зависимост от отговора на този въпрос се събрали философски и нравствени учения ,религии. Поредния опит да се отговори на този въпрос  предприели създателите на сериала “На ръба”

Отблясъци в края на тунела, усещането за  лекота .Кадри от изминалия  минал живот, увлекателно  усещане за спокойствие.
.. Така описват своето  състояние  тези, които са били в  клинична смърт, но не се пресичали линията. Какво ще се случи след това? Стъпка по стъпка, учени по целия свят са приближаването до разгадката.

На Загадъчното явление  ,ставащо на границата между живота и смъртта  , присвоили звучното определение “около смъртен опит” (от английси near-death Experiences)-близо до смъртта Опит. Той се появил около   30 години  назад. Американския изследовател Reymon Moodyза първи път го използвал за описание на състоянието на хората ,които са   “на ръба”.

Повечето изследователи обясняват това явление по  физиологически причини. Например, някои учени вярват, че е причинена от физиологични промени в мозъка, клетки умират в резултат на постепенната хипоксия (недостиг на кислород).Други разглеждат  посмъртните  видения като реакция  на страх от понаближаващата смърт или комбинация от такива реакции и хипоксия. Трети са склонни да обяснят ефекта  следствие действие на медикаментите.

Въпреки това, група холандски учени под ръководството на Pima Ван Lommelya предложили  му теория, която се превърнала в  в световна сензация.  Изследователите задали въпроса  : в какой именно момент настъпва  разстоянието “около смъртен  опит”? По време на клинична смърт  , при абсолютно равна линия на енцефалографа или в този момент момент, когато мозъка спира да работи.

Някой е докарал пациентът  в болницата в  в кома. Усилията на лекарите – изкуствено дишане, сърдечен масаж – не дали  никакъв резултат.Мозъка на пациента е умрял ,енцефалографа е достигнал зловещата зелена линия .

Когато лекарите решили направят интубация в в ларинкса и въведат  специална тръба, се оказало , че в устата на пациента има протеза.
Протезата се  отстраняват и се поставя върху подвижна маса . След около половин час на  пациента се  нормализира сърдечния ритъм и налягането.
А седмица по-късно „възкръсналия “ Помолил да му се върне протезата  Лекаритв в тресова ситуация не помня къде са сложили протезата .

. А пациента  с точност до детайли  описал место, куде да търсят протезата.

При допълнителни въпроси, разказва , че е видял себе си да лежи в  леглото, разположена  на постеля.

. Той бе в състояние да опише подробно  поведението на всички онези, които бяха до момента по време на абсолютната смърт, както и страховете му,   лекарите да не спрат реанимацията му. Ясно помнел пациента ,че отчаяно се опитвал да покаже,че е все още жив.

Този случай дал основание да се предположи : че човешкото съзнание съществува  независимо от мозъка, и физическата обвивка на хората  – това не е единственото място, където „местообитава“ на нашето съзнание.Означава ли това, че човешкото съзнание не умира, дори и след смъртта на тялото,и  смъртта на мозъка?

За пореден път ,целия свят потрепнал от дръзката теория на американския физиолог  Гари Шварц. В своята лабораториа на енергийните човешки системи  в университета в  Аризона след поредица от експерименти ,той не само станал привърженик на холандеца , но и направил , някой експерименти , важна стъпка към разгадаване на смъртта . Един от първите учени ,той със цялата сериозност се отнесъл към изучаване на феномена медиум  – хора способни да общуват  с мъртвите.
Заключенията на Шварц изглежда просто фантастично. По мнение на учения  , енергията и информация от починалите хора се задържат в Вселената . Хората са като звездите  : те постоянно излъчват невидими фотони светлина , и тези фотони се разпространяват в космоса.  Така,че нашата енергия  , информация и нашето съзнание  продължават да живеят  ,така,че вероятно , както и светлината се излъчва в пространството хиляди години,след като звездата вече я няма.

Какво е това – фантастика или сензационно откритие, способно да преобърне отношението на човека към смъртта  ? Как може да се  измени  нашия  живот , ако за нас престане да бъде тайната за нейното продължение? Discovery Channel направил опит да разбере същността на   “околосмъртния опит ” и духовен живот, благодарение на хора, чието мнение по тези въпроси, не голословно.
Николай Sergeev, „Труд“