Home По света Как се намира информация за забележителности

Как се намира информация за забележителности

556
информация за забележителности

Това определено е един много добър въпрос, понеже на много хора всеки ден им се налага да търсят информация по някаква причина. Дали имат нещо свързано с тяхното ежедневие, искат да отидат на разходка някъде или просто да напишат един материал на тема „Плажовете на Атина“. Варианти много и най-вероятно най-популярният сред тях е Wikipedia, но в същото време толкова много хора я използват, че вече се знае от къде е текста.

Какво да направим тогава, от къде да намерим информацията, която да е актуална, достоверна и по обемна?

За съжаление, подобен сайт няма. Ще трябва да комбинирате няколко начина за търсене на конкретната информация. Да речем, че ви трябва информация за „Кървавото кладенче„. Искате да си направите една презентация, за да я представяте пред колеги/съученици, но искате да вложите повече смисъл, чувство в нея, за да могат хората наистина да ви разберат и да искат да се информират повече за историята на тази забележителност и да спечелите техните овации.

Какво правите – не взимате всичко от Wikipedia на първо четене. Фокусирайте се върху това, да разделите информацията на равни и смислени парчета. Първо започнете с локацията, какво се намира около него, какво може да бъде видяно в някакъв обхват от района и други подобни.

След това може да наблегнете върху историята на извора и прочие. Хубаво нещо, което можете да вземете от Wikipedia е подредбата на темите. Когато влезете в Wikipedia по търсене на някаква тема, виждате как в едно сиво квадратче има подредени – история, легенди, митове и истини, или тематиката, която ви е нужна. Точно така можете да систематизирате и вашата презентация за Кървавото кладенче, но вместо да взимате цялата информация от там, намерете в няколко различни сайта и винаги четете какво пише. Някъде може да има добавено нещо повече, някъде премахнато, зависи.

Най-добрите презентации се получават,  когато прочетете цялата ви нужна информация внимателно и я систематизирате по точки. Ако ви интересува и нещо за снимките, там е изцяло по ваш избор.

Хубавото на интернет е че всеки може да направи сайт за дадено място – било то културно или природно. В тях се публикува само полезна и правилна информация, дори ако напишете „информация за Одрин„, ще видите че излиза сайт точно за него, заедно с Wikipedia. Изключително лесен начин да набавите цялата информация, която ви е нужна.

Така че, ако искате да направите хубава и смислена презентация, курсова работа, есе или каквото сте предприели, то тогава не се впускайте веднага в Wikipedia, защото можете да намерите много по-добър източник, от колкото си мислите. Просто трябва да се разровите в мрежата.