Home По света Когато една налудничава идея се превърне в мода

Когато една налудничава идея се превърне в мода

554

гола коткаПреди година рускинята Оксана Попова реши да татуира котката си от рядката безкосместа порода канадски сфинкс с постоянен цветен татус, изобразяващ погребалната маска на Тутанкамон. За манипулацията на Мики бе необходимо той да бъде поставен под обща анестезия за цели три часа, а младата жена обоснова желанието си с: „Исках нещо ново и различно за времето, в което живеем“.

До тук добре, ще си рече човек, че става въпрос за единична случка, но не. В последно време приумацата на младата рускиня се е превърнала в мода в Русия, където собствениците на редките и доста скъпи котки (цената им варира от 500 до 2000 евро) „персонализират“ и „украсяват“ животните с пищни татуировки, които в същото време са добра превантивна мярка срещу кражба, тъй като татусите осигуряват безпогрешна идентификация на котката.

Маниите на собствениците на екзотичните животни обаче не спират до тук, за да придадат по-екстремен и авангарден вид на своите домашни любимци, те започват да ги обличат… в латекс. Естествено, някои от тях изтъкват факта, че така гарантират доброто здравословно състояние на любимците си, осигурявайки им „топла дрешка“. Както е известно породата всъщност има козина, но тя е много фина и къса, наподобява мъх на праскова и за това са необходими повече грижи относно хигиената на котката, както и нейната терморегулация.

Редно ли е обаче всичко това от морална и чисто етична гледна точка?!

Все пак говорим за живи същества, които се третират като предмети. Всъщност повечето хора купуват животни поради егоистични подбуди, а това което се случва с тях след това е само следствие.

Ясно е, че животното няма как да има думата по въпроса, а подобни манипулации са просто прищявка на собственика. Напълно погрешно и нехуманно е животните да бъдат възприемани като модни аксесоари, защото това показва абсолютното неуважение към тях.

безкосместа котка