Home По света Любопитни факти за Хелоуин

Любопитни факти за Хелоуин

370

Хелоуин винаги се чества на 31 октомври и е сред най-древните празници в света, отбелязван и преди 2000 г.от келтите населявали земите на Великобритания. На тази дата те празнували своята Нова година (Сауин) и вярвали, че тогава сред живите бродели духове и призраци. За да ги прогонят, носели страшни маски, които им осигурявали защита от страшните привидения, които търсели гостоприемник, в когото да се вселят. За да ги омилостивят им оставяли храна и с този жест се надявали да прогонят нечистите сили от дома си.

Когато християнството се утвърдило в Англия и в останалата част на Европа, 1 ноември започнал да се почита като денят на Вси Светии (All Saints’ Day) – т.е. ден, посветен на всички християнски светии. Предната вечер се отслужвала литургия, а самата вечер се наричала „All Hallows E’en („evening“)“, а в последствие „Halloween“, което най точно се превежда като „Нощта на Вси Светии“.

Един от характерните символи на празника е т.нар. Jack O’ Lantern или казано на български тиквения фенер. Според древна ирландска легенда Джак бил мързелив, но хитър ирландски фермер, който успял да надхитри дявола. След смъртта си обаче той дълго се скитал между рая, където не можел да влезе, заради грешния си живот, а ада, където също не можел да влезе, заради сделка сключена с дявола. Но от него получил въглен от Ада, който бил поставен в издълбана ряпа, и с него Джак кръстосвал света на длъж и на шир, в очакване на Страшния Съд. Когато обичаят бил пренесен в Америка от европейски имигранти, ряпата била заменена от тиква, а Хелоуин бързо станал втория най-масово почитан празник след Коледата, вкарващ годишно в хазната на САЩ около 2 млрд. долара.

Сред характерните за празника цветова са оранжевото, символизиращо есента и черното, свързано с тъмнината и смъртта. И не забравяйте, че ако искате в нощта на Вси Светии да срещнете истинска вещица, нужно е само да облечете дрехите си наопаки и в самата нощ също да вървите наопаки.