Home Тайни и загадки Скелет на мамут на възраст около милион години е намерен в Сибир

Скелет на мамут на възраст около милион години е намерен в Сибир

319

Скелета на мамут , възрастта на която може да достигне милион години , е намерен в  Източен Сибир , недалеко от град  Костолац, съобщава  сайта на  телеканл B92.

мамута бил намерен в въглищна мина , недалеко от археологическия парк , създаден на мястото на древна римска крепост   Виминакий. Костите са намерени на дълбочина 27 метра  в слой пясък

Директора на археологическия парк   Миомир Корач (Miomir Kora?) предполага , че  този мамут е един от най старите  – от досега намерените  на територията на Европа По неговите думи скелета е съхранен практически  цял  и не бил  и не е бил засегната от тек тоническите  движение след смъртта на животното.

„Мога да кажа , че  бил повече от четири метра висок , пет-шест метра в дължина , и тежал повече от 10 тона „, -казал  Корач.По неговите думи , тези мамути са дошли на територията на на съвременна южна Европа от северна Африка   около 1,5 милиона  години назад .

„Случаи на находка на  скелет  от този вид мамут са много редки „, – отбелязал  Корач. Скелета ще бъде възстановен   и ще бъде включен в експозицията на археологическия парк.

Мамутите принадлежат към семейство слонове  . Точното време ,граници,времето на съществуване на този род и хода на изменение на този ареал си остава много неясно.Неизвестно е и общото число на неговия вид , въпреки това се съди,че групата не е била по малко от десет .

Първите мамути се появили в Африка в началото на   плиоцена (5 милиона  години назад ), а в края на тази епоха  (примерно 2 милиона години назад  ) рода  колонизирал по голяма част от Северното полукълбо . В Северна Америка мамутите  мигрирали от  Азия  през провлак , съединяваща я с   Аляска  на место на  Беринговия пролива, по време на на понижаване нивото на морето 2 милиона години назад.  Рода почти  напълно измрял примерно преди 11 хиляди години назад .

Сравнителните изследвания показват,че по биологически признаци и поведения мамутите били към съвременните слонове .