Home По света Tайните на Колизеума

Tайните на Колизеума

498

Colosseum The Whole Story 2  Вълнуваща разходка в един от най-известните паметници в Рим, Италия, ще предложи Viasat History с „Колизеумът: цялата история“. Продукцията ще се излъчи на 28-ми април и 5-ти май от 22:00 часа.

Colosseum The Whole Story 4 Документалната поредица представя археологическото обновяване на 2000-годишния Колизеум, продължило три години. Проектът за възстановяване на паметника е на стойност 25 милиона евро. Чрез изключителните кадри, заснети с помощта на безпилотен летателен апарат – дрон, епизодите отвеждат зрителите „зад кулисите“ на едно от седемте чудеса на света.

Colosseum The Whole Story 3Необходимостта от реставриране на най-голямата римска сцена се дължи на падащите от арената отломки и камъни. Друга причина е, че древната конструкция на Колизеума е изложена на замърсяване от пътния трафик.

В първия етап от предприетото реновиране за 915 дни е построено скеле на четири етажа, за да бъдат изградени фасадата и входът на древния амфитеатър. Благодарение на съвременни видео камери с висока резолюция, зрителите на Viasat History могат да наблюдават реконструкцията на Колизеума, извършвана от експертен екип от целия свят. Мисията на специалистите е да върнат някогашния блясък и великолепие на римската забележителност, както и да осигурят запазването й за бъдещите поколения.

Интересен факт е, че в древността Колизеумът – един от най-емблематичните символи на Рим, е бил построен като дар за римляните. Оригиналното му название тогава е било „Амфитеатърът на Флавий“. В началото арената е била предназначена за провеждане на различни игри и представления, както и да покаже на света великите възможности на римските строителни инженери. Всъщност, осигурявайки безплатни зрелища за плебеите, императорите ангажирали вниманието на непокорните граждани и по този начин си осигурявали контрол върху тях. Владетелят Флавий Хонорий през 405 г. забранява гладиаторските битки, тъй като не се вписват в духа на християнството.

В този документален филм учени и археолози представят любопитна информация, като например как Колизеумът е просъществувал толкова дълго време и какво се е случвало там в миналото. В задълбочени интервюта се разглеждат науката и инженерството, които стоят в основата на изграждането му, както и противоречивите планове за използване на арената за бъдещи събития.

Какво се случва по време на реставрирането на културния паметник и какви интригуващи скрити детайли се разкриват – гледайте в поредицата „Колизеумът: цялата история“ на 28-ми април и 5-ти май от 22:00 часа.