Home Тайни и загадки Тъмната страна на науката

Тъмната страна на науката

352
Тайни

Всеизвестна истина е, че науката крие своите тъмни страни и открития с години или дори епохи наред. Много учени, като съдебните медици или археолозите често са попадали на невероятни находки, които трудно биха се обяснили с научни термини и факти, повечето от които са носили отпечатъка на ужасяващи и брутални истини от миналото.

Човешки кости, масови гробове, оглозгани от праисторическите канибали кости, зомбита, насекоми и какво ли още не се крият в тайна и се изследват и до ден днешен.

За това, тук ви предлагаме няколко по-вълнуващи, тайнствени и зловещи истории от по-тъмната страна на науката.

  1. През далечната 1912г. в английска провинция, археолози буквално изравят масов… бебешки гроб. Скелетите на десетки бебета, чийто брой не е ясен и досега, починали след раждането си, били заровени в подземието на вила преди около 1800 години, по римско време.

Проучването сочело, че повечето от малките скелети били едва на около 38-40 седмици, когато са починали, което само по себе си говорело за детеубийство.

Самите останки изчезнали за около век, когато в наше време били открити в хранилище в музей, затворени в кашони от цигари и патрони.

  1. Случаите, в които археологията говори за изравяне на древни легенди или митове за смърт, болести и мъчения са наистина неизчерпаеми и незаменими. Такава и една от историите за жена, чийто череп бил намерен с набит камък в гърлото.

Открит е на венецианския остров Лазарето Ноуво в масов гроб с още останки от жертви на тогавашната масова смъртоносна болест – чумата, през 16 век.

  1. Но нито една такава история не би била истинска без включването на „живите мъртви“ в нея.

Зомбитата или в този случай естествените зомбита създадени от природата са мравки, заразени с плесен, която буквално има „нареждала“ по какъв маршрут да се движат към смъртта си. Така се разпространявали спорите ѝ.

„Зомби плесента“ била няколко вида, като тя използвала мистериозни химически вещества, за да може да манипулира насекомите.

Зомбираните мравки напускали колониите си, за да дъвчат листа заразени със смъртоносната плесен докато плесента не ги убие и не се прокара през мозъка на мравките, като така се разпространявала чрез спорите си.

  1. „Бакуловирус“ – този път това е пак зомбиращо вещество, което обаче, заразява само един определен вид … молец. То е единствен ген предаван като вирус при насекомите.

Този вирус заразявал гъсениците, като спирал развитието им и отново ги програмирал да започнат да пълзят по дърветата, където веднъж стигайки до клоните и листата им се превръщали в лепкава слуз, която се пропивала в по цялото дърво и отново заразявала нови поколения гъсеници.

  1. Всички знаем, че след настъпването на смъртта следва разлагане. Но малко известен е фактът, че разграждането на телата ни може да се насочи в различни направления, имайки предвид твърдения на различни археолози и съдебната медицина.

При точно определени обстоятелства, мазнините от тялото се преобразували в твърда сапунообразна маса, носеща името „адипоцир“ или т. нар. „трупен восък“, който действал като „консервант на тялото“. Така археологията разказва за намерен обезглавен труп, който бил обвит именно в този трупен восък и опрашен със син минерал, намерен в езерото Бриенц в Швейцария, през 1997г. Първоначално следователят Майкъл Тали, предполагал, че ставало дума за мъртъв човек от няколко месеца. След отстраняването на восъка, колегите му и той открили запазени органи, в това число храносмилателния тракт в който имало черешови костилки. Накрая, станало ясно, че жената е починала преди около 300 години..