Home По света Уикилийкс и събдата на „предателя“ – Брадли Манинг

Уикилийкс и събдата на „предателя“ – Брадли Манинг

399

Дали от нужда, стечение на обстоятелствата или мащабно подготвен конспиративен план, през 2010 година се появява Уикилийкс. Всички ще си кажете – един сайт, който разби на пух и прах американската дипломация и определено ще сте прави.

Хубаво е да си зададем въпроса – откъде идва информацията, която Уикилийкс и медийните ѝ партньори (американският вестник „Ню Йорк Таймс”, британският „Гардиан”, германското списание „Шпигел”, френският вестник „Монд” и испанският „Паис”) публикуваха?

Името на „предателя“, както го наричат от държавния департамент на САЩ е Брадли Манинг. Той е американски военнослужещ, хемосексуалист и компютърен гений. Именно последното, както и слабата защита в базата, където служи Манинг, правят възможно изтичането на толкова много информация за войната в Ирак, Афганистан, както и телеграми на американското външно министерство.

Обвиненията срещу Брадли Манинг са повече от тежки. Той ще отговаря пред военния съд затова, че е придобил и разпространил държавни американски тайни по посока Уикилийкс. Ако се докаже вината му той може да получи присъда от 52 години затвор. Чисто теоретично той може да бъде осъден и на смърт, защото е обвинен и в „подпомагане на врага“. Според адвокати по военно право би било елементарно да се докаже неговата вина.

Мненията в САЩ са разделени на две. Едните, които вярват в Уикилийкс и осъждат всичко, извършено от американската дипломация и другите – националистите, които стоят плътно зад решенията на своята държава и осъждат предателството и публикациите на Уикилийкс.

От тази гледна точка за едни, Брадли Манинг е герой, ала за други – той е просто поредният предател, който трябва да си получи заслуженото.

Брадли е признал за записа от хеликоптера, че е стигнал до Асанж. До него са стигнали и над 250 000 грами на американската дипломация, също благодарение на Манинг.

Процесът срещу американския военнослужещ Брадли Манинг придобива все по-широка медийна подкрепа. 23-годиншният младеж е подкрепен дори от Амнест Интернешанъл. Барам Обама е готов на всичко за втори президентски мандат, това минава и през осъдителна присъда за Манинг. Според мен нищо не може да спаси младия хомосексуален войник.