Home Тайни и загадки Загадъчния Никола Тесла

Загадъчния Никола Тесла

361

Никола Тесла е роден на 10 юли 1856г. в семейство на православен свещеник, в днешна Хърватия , която по онова време е част от Австро-Унгарската империя. Никола Тесла завършва гимназия в близкия град Карловац,където живее негова леля и след това постъпва в Техническия университет в Грац. Учи философия в Прага. Привлича вниманието на обществото с до усъвършенстване на динамото най-вече с откриване на променливия ток.Открива електромагнитните вълни.Ето какво казва за него един от изследователите на живота му:
„Без Тесла, светът както го познаваме сега, не би съществувал. За разлика от Томас Единсън, който е изобретил правия ток , Тесла е човекът отговорен за изобретяването на променливия ток , което ни дава възможността електрическия ток да се пренася на дълги разстояния. Радиото, телевизията, и света на безжичната електронна трансмисия не биха съществували без него.
Откритата от Тесла електромагнитна индукция води до изобретването на електрическия двигател.
Работейки с радиовълните, Тесла създал Тесла-бобината (Tesla-coil) като средство за генериране и получаване на енергия, и с това неоновата и флуоросцентната светлина.
Едно от най-важните му и най – оспорвани изобретения остава предването на електрически ток с високо напрежение на дълги разстояния без помоща на кабел.
Тесла направил експеримент с действителна безжична трансмисия на електрическа енергия. В Колорадо Спрингс, Колорадо, той е построил лаборатория за да развие това. Лабораторията съдържала най-голямата Тесла-бобина, която е била построявана някога, дори и в днешно време. Наречен „Усилващия Трансмитер“ (‘Magnifying Transmitter’), той е бил способен да генерира 300 000 вата, и според твърденията да продуцира светкавица дълга 40 метра. Според местни съобщения, Тесла всъщност е успял успешно да предаде (пренесе, трансмитира) около 30-50 хиляди вата енергия без жици използвайки Трансмитера.

1. През 1933 приключва проект по поръчка на Дженеръл Мотърс и Дженеръл Електрикс за електрически автомобил, захранван по въздуха. Има 7 свидетели на тестовете, при които автомобилът се е движил с максимална скорост от 140км/ч. Един от свидетелите е бил Марк Твен, който е добър личен приятел на Тесла. Къде е този автомобил сега, къде са чертежите или всичко е просто измислица?
2. Тесла се занимава интензивно и с резонанси. Той изобретява устройство, което може да бъде настроено на определена честота и да трепти в резонанс с нея. Веднъж забравя устройството включено и отива на обяд в близкия ресторант. През това време става земетресение, пукат се уличните тръби, докато той се сеща за причината и спира устройството.
3. По време на ВСВ, Тесла е твърдял, че е изобретил мощен „лъч на смъртта“, който би могъл да разруши атакуващи самолети. Той е предложил система от лъчеви оръжия за защита на границите на САЩ и други европейски нации.
4. Казват че на едно пресконференция демонстрирал свободна енергия. Държал електрическа лампа в ръката си, която не била свързана с никакви проводници, а тя просто си светила….
5. Проект „Филаделфия“ – Експериментът Филаделфия се провежда на 12 август 1942 от Военноморските сили на САЩ във Филаделфия, въз основа на разработки на Никола Тесла и Алберт Айнщайн – целта е корабът „Елдридж“ да стане невидим за радарите и да премине от Филаделфия във военоморската база в Норфолк – дали наистина е имало такъв експеримент или е измислица……….

В края на краищата Тесла починал, биквално без пукнато пени, на 7 Януари, 1943. Това е много тъжно като се има предвид колко много е дал той за света, и колко малко е получил в замяна на усилията си.

Следва продължение…