Home Тайни и загадки Защо жените обичат мъжете

Защо жените обичат мъжете

391

Мъжете хъркат, забравят датата на сватбата и мрънкат дори при най-безобидната настинка. Представителите на силния пол обаче имат и своите положителни черти. Няколко причини за това защо все пак жените харесват мъжете.

Нищо не вълнува хората толкова много, колкото любовта. Тя е способна да ни изкачи до седмото небе, а понякога и да ни спусне в най-тъмните бездни на страданието. Всъщност историята на любовта като обществен феномен на страстта започва към края на Средновековието, казва социологът Алфред Фур. Преди това мъжете и жените също са се женили и са имали деца, но страстта в отношенията между силния и нежния пол привлича общественото внимание едва с появата на минезенгерите. Женитбата по любов пък съществува едва от 19 век насам.

Днес любовта е подложена на други изпитания

Социологът Алфред Фур разказва, че хората все още се придържат към представата за романтичния любовен идеал – т.е. партньорът трябва да е най-важното нещо в живота на влюбения. Да, но в същото време всички искат да се развиват в професионален и личен план и това противоречие между идеала и реалността ни кара често да сравняваме количеството и качеството на това, което даваме и това, което получаваме в любовната връзка. На всичкото отгоре ежедневно трябва да се преборваме с проблеми в общуването. На мъжете например им е доста трудно да отгатнат какво точно желае тяхната партньорка. Ако жената иска да получи по един или друг повод цветя, а нейният партньор не го забележи навреме, тя веднага започва да си мисли, че не е обичана достатъчно, обяснява Алфред Фур. В същото време обаче причините, поради които си струва жените да обичат мъжете, не са никак малко, пише публицистката Сабине Брех.

Жените обичат мъжете, защото…

Мъжете носят тежките куфари, било то поради желание да демонстрират сила, или пък по задължение. В същото време те самите не се нуждаят от много багаж – заминават на едномесечна почивка само с една малка чанта. Мъжете с удоволствие подготвят скарата и се заемат с досадното палене на въглищата, поне това гласят резултатите от едно германско проучване, според което 80% от представителите на силния пол с удоволствие застават пред грила. Освен това те пазаруват много по-бързо от жените – все пак 73% от тях предварително са наясно какво точно искат да купят. Те предоставят на нежните си половинки вземането на важни решения – в 60% от случаите изборът на дома се пада на жената, а като цяло жените имат тежката дума при 80 процента от семейните покупки. Освен това жените обичат да усещат в прегръдката закрилата на силните мъжки ръце и се възхищават от умението на мъжете да отворят бутилка бира с вилица или със зъби.

Мъжете миришат добре?

Какво още кара жените да обичат мъжете?

Може би това, че мъжете не си блъскат главата прекалено дълго над проблемните ситуации и може да им бъде доставена радост със съвсем дребни нещица – като гледането на някой футболен мач например. Една от основателните причини за обичта към мъжете е фактът, че в повечето случаи жените напускат партньора си, а не обратното – поне в Германия е така – при 55% от разделите във Федералната република молбата за развод бива подадена от жената и само при 36% от случаите – от мъжа.Ето накратко и още няколко причини, изброени от публицистката Сабине Брехт за това защо жените обичат мъжете: защото мъжете с удоволствие играят с децата си, защото умеят да разсмиват половинките си, отстраняват страховитите паяци от стаите, миришат добре и имат косми по гърдите. Всъщност за последните две можем да поспорим. Но може би в случая всичко е въпрос на вкус. /ДВ