Home Други 5 основни фотографски съвета за начинаещи

5 основни фотографски съвета за начинаещи

518
фотография за начинаещи

Независимо дали току-що сте закупили първия си фотоапарат и искате да научите основите, или търсите прости начини да актуализирате съществуващите си фотографски умения, следните съвети ще ви помогнат да изградите здрава основа.

1. Научете се да държите фотоапарата си правилно

Това може да звучи очевидно, но много нови фотографи не държат правилно фотоапаратите си, което води до разклащане на фотоапарата и размазване на изображенията.

Стативите, разбира се, са най-добрият начин за предотвратяване на заклащането на фотоапарата, но тъй като няма да използвате статив, освен ако не снимате в условия на слаба светлина, е важно да държите фотоапарата си правилно, за да избегнете ненужно движение.

Въпреки че в крайна сметка ще развиете свой собствен начин на държане на фотоапарата, винаги трябва да го държите с двете си ръце. Хванете дясната страна на фотоапарата с дясната си ръка, а лявата си ръка поставете под обектива, за да поддържате тежестта на фотоапарата.

Колкото по-близо държите фотоапарата до тялото си, толкова по-спокойно ще можете да го държите. Ако имате нужда от допълнителна стабилност, можете да се облегнете на стена или да приклекнете на колене, но ако няма на какво да се облегнете, заемането на по-широка стойка също може да помогне.

2. Разберете триъгълника на експозицията

Въпреки че в началото може да изглежда малко обезсърчително, триъгълникът на експозицията се отнася до трите най-важни елемента на експозицията: ISO, бленда и скорост на затвора. Когато снимате в ръчен режим, трябва да можете да балансирате и трите елемента, за да получите качествени и добре осветени снимки.

  • ISO: ISO контролира чувствителността на фотоапарата към светлината. Ниската стойност на ISO означава, че фотоапаратът ще бъде по-малко чувствителен към светлината, докато по-високата стойност на ISO означава, че той ще бъде по-чувствителен към светлината. Настройката на ISO от 100 до 200 обикновено е идеална, когато снимате на открито през деня, но когато снимате в условия на слаба светлина, като например на закрито или през нощта, може да се наложи да използвате по-висока стойност на ISO от 400 до 800 или повече.
  • Диафрагма: Диафрагмата е отворът в обектива и контролира количеството светлина, което преминава през сензора на фотоапарата. По-широката бленда (обозначена с по-ниско число f) пропуска повече светлина, докато тясната бленда (обозначена с по-високо число f) пропуска по-малко светлина. Широката диафрагма е чудесна, когато искате да изолирате обекта, но когато искате цялата сцена да бъде на фокус, например при групови снимки, трябва да използвате тясна диафрагма.
  • Скорост на затвора: Скоростта на затвора контролира колко дълго затворът остава отворен, когато правите снимка. Колкото по-дълго затворът е отворен, толкова повече светлина достига до сензора на фотоапарата. Бързата скорост на затвора е подходяща за замразяване на действието, докато по-дългата скорост на затвора ще размаже движението.

3. Не се страхувайте да увеличите ISO

Много фотографи се опитват да избягват да снимат с висока ISO, тъй като се страхуват, че това ще доведе до зърнист вид на снимките или „шум“ Но макар да е вярно, че използването на по-високо ISO може да доведе до по-ниско качество на изображението, за всичко си има време и място.

Ако не можете да намалите скоростта на затвора поради размазване на движението и стативът не е опция, по-добре е да получите остра снимка с малко шум, отколкото никаква снимка, а и така или иначе ще можете да премахнете много от шума при последващата обработка. Освен това технологиите на фотоапаратите се подобриха толкова много, че вече е напълно възможно да се получат невероятни снимки дори при ISO 1600, 3200, 6400 или по-висока стойност.

Един от начините да сведете до минимум шума при снимане с по-високо ISO е да използвате по-широка бленда, когато е възможно. Леко преекспониране на изображението също може да помогне, тъй като потъмняването на светлите области при последващата обработка няма да увеличи шума, докато изсветляването на тъмните области определено ще го увеличи.

4. Научете се да регулирате баланса на бялото

Балансът на бялото може да ви помогне да уловите цветовете по-точно. Различните видове светлина имат различни характеристики, така че ако не регулирате баланса на бялото, цветовете във вашата снимка може да придобият леко син, оранжев или зелен оттенък.

Разбира се, балансът на бялото може да бъде коригиран при последваща обработка, но това може да бъде неприятна задача, ако имате стотици снимки, които се нуждаят от леки корекции, така че е по-добре това да се направи във фотоапарата. Някои от стандартните настройки на баланса на бялото, които ще намерите във фотоапарата, включват автоматичен баланс на бялото, дневна светлина, облачно време, светкавица, сянка и други.

Всяка от тях се символизира с различна икона, така че ако не сте сигурни коя е тя, проверете в ръководството на фотоапарата. Автоматичният баланс на бялото работи добре в някои ситуации, но като цяло е най-добре да променяте настройката в зависимост от типа светлина, при която снимате.

5. Инвестирайте в статив

Ако искате да получите резки снимки при слаба светлина, без да повишавате прекалено много ISO, фотофраският статив е необходим аксесоар. Той също така ще ви позволи да експериментирате с фотография с дълга експозиция, при която оставяте затвора отворен за секунди или дори минути, което може да доведе до невероятни ефекти при снимане на неща като градски пейзажи, реки и водопади.

Когато купувате първия си статив, има няколко неща, които трябва да вземете предвид, като например тегло, стабилност и височина. Теглото е важно, тъй като ще носите статива със себе си и не искате нищо прекалено тежко, но той също така трябва да е достатъчно стабилен, за да поддържа фотоапарата и обективите, които планирате да използвате.