Home Други Фабер: Печатане на пари доведе до ръста

Фабер: Печатане на пари доведе до ръста

312

Investor Bg – 15 Май 2009, 10:40


Усилията на водещите централни банки да подкрепят глобалната икономика с печатането на огромни количества пари са довели до силните борсови повишения в САЩ. Заради този курс на политика борсите вероятно няма да се сринат до нови дъна, смята анализаторът Марк Фабер.
Фабер е известен в инвестиционните среди като един от най-песимистично настроените анализатори, поради което често е наричан „Доктор Страх“. Той е автор на доклада „Gloom, Boom&Doom”, в който бе предсказан борсовият срив доста преди началото на кризата. Една от основните тези на Фабер е, че заради кризата САЩ ще се насочат към огромна инфлация и дори са заплашени да поемат по пътя на Зимбабве.
„От доста време обяснявам, че ако правителството е твърдо решено да опита да забави неизбежния колапс чрез печатане на пари с цел подкрепа и повишаване на цените на активите, то тази задача е напълно постижима“, заявява в най-новия си доклад Фабер.
„Това не означава, че глобалната икономика ще попадне във фаза на силен и устойчив растеж. Също така това не означава и че е започнал нов бичи пазар, като този в периода 1982-2000 година“, пише специалистът, цитиран от CNBC.
Фабер обаче смята, че поне в номинално изражение (коригирано с инфлацията) глобалният процес по печатане и наливане на пари в икономиката са започнали да оказват позитивно влияние върху цените на активите.
Много от инвеститорите не са успели да извлекат печалба от последното рали, тъй като са го смятали за възход в условията на мечи пазар. Поради тази причина те са останали встрани от случващото се, запазвайки своя кеш. Вероятността от нов колапс на пазарите обаче става все по-малка, тъй като все повече инвеститори се престрашават да влязат в пазара, смята Фабер.
„Поставете се в ролята на фонд-мениджър, който през последните 18 месеца е изгубил половината от парите на клиентите си и е изпуснал ралито от последните месеци. Какво е вероятно да се направи? Смятам, че бихте били склонни да купите акции в момента, когато те коригираха острия си ръст от средата на март, особено с оглед факта, че в краткосточен план икономическите новини стават все по-малко негативни“.
Анализът завършва с твърдението на Фабер, че огромната волатилност и нестабилност на цените, които се появяват дори без особен повод, ще бъдат новата отличителна черта на пазарите,