Home Бизнес Какво е да си сервитьор?

Какво е да си сервитьор?

478
добрият сервитьор е винаги усмихнат

Повечето гости избират да се върнат в ресторант, ако им сервират вкусна храна, но и заради топлата и спокойна атмосфера, създадена от усмихнатия и уважителен персонал. В този случай сервитьорът е този, който се грижи за любезното обслужване на клиентите в ресторант и негова отговорност е да гарантира, че преживяването им е приятно, което ще ги накара да се върнат с удоволствие по друг повод.

Ако се интересувате от работа като сервитьор, в тази статия ви представяме всички аспекти на тази работа, какви са отговорностите и приблизителните приходи.

Необходими умения за да станете сервитьор

Всеки от нас се ражда с определени умения, които усъвършенства в контакт с околната среда и чрез процеса на обучение. Като сервитьор се нуждаете от много умения и, разбира се, приятелска усмивка при разговор с клиенти. Това ще улесни работата ви и ще ви помогне да се откроите и да се развивате до по-високи позиции.

Ето уменията, необходими за позицията сервитьор в HoReCa индустрията:

Гъвкавост – Ще извършвате дейността си в енергизираща среда, със специална и предизвикателна динамика, а гъвкавостта ви помага да изпълнявате задачите си успешно.

Професионализъм – В индустрията на гостоприемството професионализмът на служителите е всичко, независимо от местоположението, дизайна на ресторанта или вкуса.

Търговски умения – Сервитьорът е този, който продава продуктите и услугите на заведението, а проактивното отношение и желанието да се продаде повече, отколкото клиентите са дошли да купят са високо оценени от началниците.

Текуща информация – За безупречна продажба на ресторантьорски услуги е необходимо да сте постоянно информирани.

Емпатия и невербална комуникация – Тъй като е работа, в която общувате с различни типове личности и хората, които прекрачват прага на възстановеното, може да имат лични проблеми, важно е да разберете ситуацията и да приемете правилно отношение, нека клиентът види, използвайки невербален език, че разбирате през какво преминава.

Екипен играч – Комплексните услуги на ресторанта не могат да бъдат оценени без сплотен екип, който работи добре заедно.

Удовлетвореност на клиентите – Печелившата нагласа в индустрията на гостоприемството е следната: клиентът винаги е прав.

Внимание към детайлите – Това внимание към клиентското изживяване в ресторанта прави всичко различно в предоставянето на услуги и кара гостите да се чувстват специални и винаги добре дошли.

Способността да останете спокойни в напрегнати ситуации – Когато се справяте с недоволни гости, можете да попаднете в деликатни ситуации, а поддържането на спокоен тон на разговор и ориентация за решаване на проблеми са жизненоважни за работата ви като сервитьор.

Задължения на сервитьора

Сервитьорът представя на клиентите продуктите и услугите на ресторанта, като основните му атрибути са:

 • подготовка на салона за сервиране;
 • посрещане на гостите и насочването им към безплатна храна;
 • представяне на препарати;
 • предоставяне на менюта и препоръки на нуждаещи се клиенти;
 • приемане на поръчки и предаване на изискванията на клиентите, свързани с приготвянето на храна;
 • сервиране на храна и напитки;
 • подпомагане на клиента по време на услугата и разрешаване на всякакви оплаквания или оплаквания;
 • събиране на стойността на продуктите;
 • разчистване на обслужващото пространство и подготовката му за бъдещи клиенти.

Отговорности на сервитьора

Поемането на отговорност за задачите, които трябва да изпълнявате, е постоянно в каквато и работа да изберете, но ето тези за сервитьора:

 • Примерно обслужване на клиентите и дължимото внимание;
 • Познаване на менюто, така че да предоставя пълна информация;
 • Изпълнение на други задачи, изисквани от прекия началник, в съответствие с непосредствените нужди на звеното;
 • Правилно изготвяне на разплащателни бележки и тяхното събиране;
 • Връчване на събраните суми в края на обиколката от началника на залата;
 • Отговорност за качеството на предоставяните услуги на клиентите и за опита им в ресторанта.

Квалификация като сервитьор

Дори ако имате правилно отношение и опитът ви отговаря на професията сервитьор, повечето добри ресторанти искат сертификат от потенциалните служители след завършване на курс за обучение като сервитьор.

Важното е да знаете, че не е необходимо висше образование, за да станете сервитьор, но курсовете за квалификация са много полезни. Обикновено са платени и продължават средно два месеца. В края на курса, който включва теоретично и практическо обучение, ще получите сертификат за квалификация като сервитьор. Освен това средните познания по чужд език (най-добре по-универсален, напр. английски) ще ви помогнат да получите работа като сервитьор в луксозен ресторант.

Освен това, в допълнение към сертифицирането на сервитьори, ресторантите искат да привлекат служители, които отговарят на спецификациите за работа, посочени по-долу:

 • да бъде общителен, приятен на вид, любезен и с положително отношение;
 • да решава дискретно възможни проблеми;
 • да бъде помирителна личност в отношенията с клиенти и колеги, способна на конструктивни компромиси;
 • да демонстрира физическата издръжливост, която изисква такава работа;
 • да си сътрудничат с работния екип.

Колко печели сервитьорът и как да печелите повече

В някои ресторанти заплатата на сервитьора достига приблизителна стойност от две минимални заплати за конкретната държава. Но, както вече знаем, в тази работа (както и във всички, които са свързани с хотелиерството), заплатата е само малка част от месечните приходи, а любезното отношение винаги се възнаграждава от клиентите на ресторанта, когато дойде сметката.

Ако сте амбициозен човек, отговорен и страстен към това, което правите, в работата на сервитьор имате всички шансове да се развивате и да се развивате до по-висока позиция, като главен готвач или мениджър на ресторант, където отговорностите се увеличават като възнаграждение.Как да стана сервитьор

Трябва да знаете от самото начало, че заплатата на сервитьорите може да варира от място до място, в зависимост от профила на избрания ресторант. Например в реномирани сватбени салони и ресторанти (особено тези в центъра) ще спечелите повече, отколкото в кварталните тераси и кафенета. Освен това трудовият опит, който имате, може да увеличи шансовете ви за по-добър доход.

Как да печеля повече като сервитьор

За сервитьор средната заплата е около 1000лв, повече или по-малко. След време обаче, ако си свършите работата както трябва и проявите сериозност, сумата ще се удвои. И дори можете да станете координатор или ръководител на стаята в тази позиция.

Освен действителната заплата, сервитьорите могат да закръглят доходите си чрез бакшиши. Въпреки че няма регулация в това отношение, има един вид неписан закон, според който бакшишът представлява 10% от стойността на потреблението. И ако сте внимателни с клиентите си и се отнасяте с тях любезно, в крайна сметка, освен сметката, може да ви оставят и малка награда. Освен това е важно да се отбележи, че сумите, получени от бакшиши, могат да се увеличат през уикенд вечер, когато почти всички места в града са заети почти изцяло.

Какви са предимствата и недостатъците на професията сервитьор

Както всички други занаяти, работата на сервитьора има своите възходи и падения, така че от вас зависи да разберете дали това е нещо, което искате да правите.

Предимствата на сервитьорската работа

Работата на сервитьор може да бъде приятна, особено след като има следните предимства:

 • Това е работа, която можете лесно да научите и за която не се нуждаете от специализирано обучение или опит, като работа, която трябва да имате предвид, особено когато сте в началото на пътя;
 • Имате възможност да общувате с много хора и да развиете социалните си умения;
 • Свиквате с бързото темпо на работа, което може да ви помогне със следните работни места;
 • Това е гъвкава работа, която можете да вършите на много места ( хотели, ресторанти, барове, тераси, кафенета, чайни, но и на частни събития);
 • Има много позиции в тази сфера, така че няма да ви липсват оферти;
 • Можете да печелите добре от бакшиши, ако успеете да спечелите доверието и симпатиите на клиентите.

Недостатъци на работата на сервитьора

Разбира се, както всяка друга работа, работата на сервитьора има своите недостатъци, така че ще трябва да помислите за недостатъците:

 • В първата фаза заплатата е доста ниска, особено ако нямате опит и работите на по-малко популярно място, което няма лоялни клиенти;
 • Работата на сервитьора е доста натоварваща физически, защото ще трябва да стоите почти през цялото време и да се движите с бързи темпове, на смени от 8-12 часа на ден;
 • Почивните ви дни ще бъдат почти винаги натоварени, защото тогава хората излизат най-много, а баровете, ресторантите и кафенетата се нуждаят от характер;
 • Ще общувате с много недоволни клиенти и ще трябва да използвате книгата за дипломация всеки път, за да разрешавате конфликти с тях и да разрешавате проблемите им, така че те да не напускат мястото разочаровани.